Monday, October 21, 2013

Bila Jatuh Sakit Baru Beringat..


Salam,

Bila jatuh sakit ni maksudnya Allah sayang kita dengan menduga kita sejauh mana kita ingatkan Dia..

Betul ler tu..sebelum puasa tahun ni diuji ngan batuk selama 2 minggu..dah lepas batuk tu sakit tekak sampai x leh nak menelan..minum air pun sakit..lebih kurang 1 bln..pergi klinik doktor x bagi ubat batuk, tapi ubat antibiotik sbb katanye tekak dah ada inffection..menelan ler ubat tu..last skali x elok jugak..pergi klinik lagi..doktor bagi lagi antibiotik..konon nak cepat baik, makan ler jugak ubat tu..last skali 3rd time pergi jumpe doktor sbb x baik2 lagi..last skali doktor advice minum madu ajer..hok aloh!!!

Lepas minum madu dlm 3 hari dah baik sakit tekak..alhamdulillah..lepas tu penyakit lain plak kena..kejang urat..tak boleh nak bergerak rasa..abis satu badan kena..time nak pakai baju n tukar baju susah sbb tangan tak leh nak anggat sakit..kaki pun sakit jugak..nak jalan & naik tangga slow2..last pergi klinik doktor bagi ubat sakit urat & vitamin B..alhamdulillah dengan izinNya..dah ok..itu pun menderita jugak 1 bln sakit urat..huhu

Lepas tu..dlm bln pose & dekat nak raya..kena penyakit lain plak..jari & tapak tangan & kaki ada bercak2 merah..sakit nye Allah sajer tau..berdenyut2..tang kaki x leh nak tahan..jari kaki bengkak n jalan pun henjut2..ibu jari tangan pun kena jugak..x boleh buat kerja sbb menyucuk2 mcm kena jarum bile sentuh objek..

Banyak dah pergi klinik..doktor x tau sakit apa..dorg bagi ubat tahan sakit ajer..sampai satu tahap..ubat tahan sakit tu pun dah x bagi apa2 kesan..Last skali decide pergi spital..doktor tak pasti jugak cume die suspek SLE..sbb Nor cakap ada gugur rambut yang teruk, berat badan turun mendadak & tiada selera makan..Ya Allah takutnye, bile doktor cakap masa tu..cume die tak berapa pasti kena buat blood test dulu.tapi according doktor lagi, simptom untuk penyakit SLE ni x cukup sbb bercak merah tu kat tangan n kaki jer..x de kat badan n muka...

Doktor sarankan buat blood test, Kardivaskular sbb degupan jantung Nor laju..dalam ati ni mesti ler laju sbb risau dah doktor cakap mcm tu..Dapat ler appointment rawatan nak buat semua tu..Ati ni rasa sedih..air mata tak renti2 mengalir bile husband tanye doktor ckp per..nasib baik ada cik suami yg tenangkan Nor masa tu..

Bila husband bagi jer appointment rawatan kat HR ofis die, kakak2 kat situ advice suh buat rawatan terapi secara islam dulu sblum proceed pergi hospital..So, weols decide pergi Darul Syifa..Alhamdulillah, ustaz x de plak cakap aper2 tapi lepas buat rawatan tu rasa tenang skit..so Nor decide x nak buat rawatan moden buat sementara waktu..minum dulu air penawar ustaz bg..lepas 2 minggu sbb taka tahan dengan bengkak jari kaki smpai tak boleh nak jalan, pergi ler jugak klinik...kali ni pergi Klinik Nik Ishak seksyen 20, jumpe doktor Norita..so Nor cerita masalah dari A smpai Z..Doktor paham..so doktor suh proceed buat blood test nak tengok ada jangkitan tak pada darah..lagi pun doktor suspect mungkin sbb  Alergi dengan ubat antibiotik & terlampau banyak consume ubat bertoksid, sistem imun badan jadi celaru..which is sistem imun pergi serang sel2 kulit yg sihat..doktor kata insyallah boleh sembuh sbb die ada patience yg ada masalah mcm Nor..Doktor tk bagi ubat die cume advice minum susu kambing HiGoat tu..

2 Hari kemudian, result darah dah dpt, mmg x de inffection..so doktor suh sabar & bg nasihat jangan tension & pikir sangat pasal penyakit ni sbb die akan baik sediri..tapi ambik masa..At the same time ada refer jugak ngan bos my husband..die tu doktor oversea & founder Syarikat Farmasi..die pun cakap bende sama..x de ubat cume perlu bersabar & jangan stress..ok ler, tapi lepas dari tu Nor berpantang makan jugak..kurangkan makan bende gatal2, bnyk makan sayur, buah...stop kejap makan roti..seafood & daging merah mmg dah stop..alhamdulillah, ada perkembangan positif..bengkak pada jari kaki dah takde, tangan tu skit2..kadang2 ari ni x de, sok ada balik..suka ati die nak datang serang bile2..huhu

So, skang makan pun beringat ler..selera makan dah start datang balik, alhamdulillah..rasa bertenaga...dah 2 bln tak masak..kesian, mkn luar jer ari2 sbb tangan sakit x leh pegang objek, skang dah start pergi dapur balik..dah boleh basuh pinggan..hehehe.bab kata cik suami, muka pun dah berseri2 dah, klu x nmpk pucat mcm org x mkn..muka sakit..huhu..Doakan Nor cepat sembuh..


Wednesday, October 16, 2013

Selipar Crocodile ke 5



Selipar dari jenama Crocodile yang ke5..nampaknye setia lagi dengan Crocodile..last week dah manapak ke Vincci..tapi hati duk suh beli Crocodile jugak..mana taknye..lasak klu jenama ni..harga mampu dibeli..lagi pun selipar skang ni majority dari cap ntah apa2 pun lebih dari RM50 jugak..baik eden beli jer Crocodile..
selesa, tahan lama..so kali ni rembat warne merah plak..boring jugak asyik warne coklat & hitam ajer..lagi pun kali ni Crocodile mmg gunakan warne2 segar..mcm2..kuning, biru, turquoise, oren..aduh kelabu biji mata mak ni tengok tau..

Lain kali rembat warne lain plak..OREN!!!..hahaha...


Scaling Gigi & Resdung


Salam,

Best dpt cuti 4 ari untuk raya Haji ni. tapi sedihnye tak dapat balik kmpg..huhuhu

So, cuti panjang, kiter merancang jadual bagi padat skit..cadangnye ahad nak buat scalling or cuci gigi kat seksyen 18..kat klinik gigi Zuraidah..tapi ikut perancangan alang2 dah ke shah alam nak pergi buat rawatan resdung kat PKNS kat Dr Resd tu..konon2 tak pakai asap tu..ok ler nak gi try ler katanye ada promotion 65%..dpt ler RM69..

cik suami cadang suh pergi wat appointment dulu kat kinik gigi sbb seksyen 18 tu weols tempuh dulu sblm ke PKNS..ok ler.. so sesampai kat klinik gigi, ada 1 org patient..ok ler..tanye nurse kat situ leh buat appointment tak? die cakap x perlu wat appointment sbb ari ni semua patient walk in jer..lagi pun klinik bukak kol 10AM to 2PM ajer..ok ler..wat gigi terus..tapi sebelum tu tanye jugak brp kos die..hulamak terkejut sbb rega dah naik rupenye..last buat tapi kat PERAk RM65 to RM100...ni RM85 to RM120..

Ok kan ajer ler..pejam mata bayar..cik suami dah membebel ckp mahal n bgtau kenapa tak buat gomen ajer lagi pun bayar RM1 ajer..redhakan ajer..bukan masalah bayaran jadi isu, masalahnye malas nak tunggu lama..tau ler gomen tu mcm mana..ada ler pro n cons die..

Bila turn Nor kena kena panggil, nurse tanye jugak ler ada tak alergi ubat..Nor ckp ada alergi to Antibiotik..
So bila dah landing atas kusi tu n dengar bunyi alat tu rasa scary ler plak..huhu..doktor Zuraidah punya treatment mmg ok..sambil die buat scalling tu dia ada jugak bg nasihat pasal gigi kita..Dok cakap gigi Nor geraham atas kiri & kanan die ada jarak antara gigi..klu mkn mmg mknanan akan terperangkap n klu x buang sisa makanan tu gusi akan bengkak..ermm, betul ckp dok tu..paling scary klu mkn daging, mesti tersangkut kat celah gigi..nak buang tu punye ssh...Alhamdulillah dok kata gigi semua ok..tak perlu tampal & tak perlu kena cabut..huhu..lega..cume katanye klu sayang gi tiap 6 bln skali kena buat scalling..huhu..yes dok..

So time bayar ler plak..redha bil kena RM120..dpt 2 botol ubat kumur...

lepas tu cerita nak buat resdung plak..sebelum nak buat tu, staf Dr Resd tu tanye ada bersin ker..Nor ckp bersin tu jarang cume gatal muka bile mkn seafood..die ckp kena check dulu...So, die letak serbuk apa tak kat hidung n suh sedut.Ya Allah sakitnye..lepas tu kuat hingus..tapi x banyak..die kata x blh proceed nkan rawatan kena makan ubat..ayo!! bab mkn ubat ni alah ni..fobia..last skali kesian plak x kn nak blah gitu jer kan..ambik ler ubat resdung yg homopathy punya RM29 60 biji..Cik suami kata x de effect apa2 pun..huhu..

masalah gigi dah settle..masalah resdung plak..tak per le, nanti buat cara tradisional ajer ler...x nak yg asap2 ni..sakit tekak..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring