Friday, March 19, 2010

Resepi Seafood Masak Portugis



2 hari lepas teringin sangat nak makan seafood masak portugis. Actually sebelum ni penah makan dekat restoran Atap-Atap, Amcorp Mall PJ. best tau dengan lauk die banyak mmg puas ati. rega pun x ah mahal mana. actually makanan die letak dalam bungkusan aluminium pastu ada daun pisang dlm tu..masakan ni bukan goreng tp bakar (mungkin dlm ovan jer)..so yummy

Sbb teringin nak makan Nor decide nak masak sdiri aje. Klu bg tau my hubby nak mkn kat Atap2 sure die ngamuk sbb ari kj bukan cuti wei!!..x de kj die dr Amcorp Mall balik Klang pastu patah balik ke Amcorp Mall. Nor x ah kejam sangat..Sian die nnt..hehehehe.

sbb x de paper aluminium and ovan pun x de. Nor masak atas dapur jer. Mmg jadi, rasa pun sama, cume kureng urmmppp..maybe sbb x de daun pisang kot..kuang2..So layan je lah resepinye.

RESEPI SEAFOOD MASAK PORTUGIS


Bahan-Bahan

1) 7 Ekor Udang Saiz Sedang
2) 3 Ekor Sotong Saiz Sedang
3) 2 biji Kacang Bendi / petai/ kacang panjang
4) daun kesum/daun limau
5) 1/2 biji limau nipis
6) garam dan gula
7) air


Bahan Kisar

1)1 biji Bawang Merah Besar
2)2 biji Bawang Putih
3)3 batang serai
4)5 biji cili kering
5)1 biji cili merah besar
6) 1" belacan

Cara2

1)kisar semua bahan kisar (jngn terlalu lumat sngt)
2)Tumis Bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak; klu kuah pekat sngt campur sdikit air
3) masukan daun limau/ daun kesum (jika suka)
4) masukan garam gula secukupnya
5) masukan udang dan sotong, kacau
6) masukan bendi yg dah dipotong ( nak letak petai/ kacang panjang pun blh), tabur kat atas jer jngn kacau
7) perahkan asam limau td
8) tutup kuali dengan penutup (nak bagi bendi tu masak skit)
9) Tara dah siap..leh hidang mkn ngan nasi putih

Friday, March 5, 2010

Ikan Kembong Percik


Last Weekend my Hubby beli tempat pemanggang. Duk pikir2 nak masak per yer. atlast dpt idea buat percik ikan Kembong. best gak kn?

Halau my Hubby pg beli ikan kembong kat Econsave. Sementara Nor siapkan Kuah percik die. x susah nak buat percik ni.

RESEPI PERCIK IKAN KEMBONG KELANTAN

Bahan2

2 ekor ikan kembung-dilumur garam dan kunyit (dipanggang)
Santan - 1/2 biji ambik kepala santan
1 biji Bawang Merah besar
2 biji Bawang Putih
7 biji Cili Kering
sdikit halia
sebatang serai -diketuk
1 keping asam gelugor

Cara2
1) bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering diblend bersama2 sdikit santan
2) masukan bahan blend kedalam santan dan masak (slalu gak kena kacau baru sebati)
3) masukan serai, asam gelugor, gula & garam secukup rasa
4) masak sehingga kuah pekat
5) curahkan kuah percik diatas ikan Kembung yg di panggang td.taraaaaa..siap

sedap makan panas2 ngan nasi putih..mmg tambah nasi..hehe

Lama benar


Agak lama Nor tak update my blog ni.. actually x de mood nak update2 bagai. bukan x de story banyak story. mcm2 ada tp ye lah malas nak duk pikir2 apa yg nak tulis. lagi ler dlm keadaan Morning sickness yg agak teruk skang ni..

Last month baru balik kmpg ku, mana lagi Kelate ler masa cuti Chinese New Year itu ari. Best balik kmpg 1minggu plak tu. pg lepak2 kat tepi pantai makan jagung rebus, keropok lekor, mcm2 agi ler. rasa masa duk kmpg makannnnnn jer. Bab kata my Hubby, "Kita ni x de kj lain, makannnnn jer"..hehehe.. ye lah makan kat sini murah. keropok lekor baru seposen sebatang. dah ler panjang, besar lak tu. klu beli RM 2 inggit tu mmg x abis mkn.

petang2 dlm kol 4 kitorg mesti usya mee celup x pun pg merendak kat pantai..hehe umah Nor ngan pantai x jauh sngt. dlm 10 minit jln kaki jer. sempat gak berdating kat Pantai Sri Tujuh, Restoran Terapung.. pekena chicken chop die..x de ler best sngt..lagi best chicken chop Syed Bistro kat Plaza Alam Central tu..

Sempat gak pg Pasar Tumpat 3 kali. Saje beli ole2 wat datang Shah Alam ni. Beli kopok segera jer. Singgah kat Pejabat Agama ambik kad kawing ktorg..nasib baik dah siap.. cun gak kad die..senang ler nak bawak sbb size n bentuk die mcm IC kite, just letak dlm wallet.

Ondway balik singgah kat kedai nasi Sumatera kat jalan pasar Tumpat tu jgak. Kedai tu mmg famous, masa kecik2 kedai die mmg dah wujud. Mak Nor suke sngt nasi die. Tapau utk Mak skali ler. Nasi Sumatera ni kite boleh pilih lauk die. ada kari daging, kari ayam, kari ikan, ayam goreng mcm2 agi. Standard bungkusan die mst ada timun, sayur taugeh. Nor suke kari daging letak telur masin..mmg Walla..sedap. bungkusan die besar bru RM4.00. 1 bungkus blh mkn 2 org. bayangkan nasi die letak mmg bnyk. Mmg puas ati..

Syok sngt masa balik kmpg. Sume yg Nor ngidam nak mkn, dah sapu bersih. x de le meleleh air liur Baby nnt..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring