Tuesday, May 31, 2011

Jalan-Jalan Hujung Minggu

2 Minggu lepas Ayah Syahir bawak weols jalan2..conok gak rasa dah lama dah tak kuar jalan2. Mana taknye, Ayah Syahir asyik bekerja jer weekend..bosan ler kalau kat umah..

Mesti pintu besar tu bagi tutup jer, kalau bukak jer Syahir mule ler merengek nak kuar..sian ler plak nengok..slalu bukak pintu dapur aje..angin kat blakang umah best skit mcm duk kat tepi pantai ajer..huhu..conok ler Syahir dpt tengok lori lalu lalang kat blakang umah tu..


kat Giant Seksyen 13..dah lama tak pg cni..




Lepas penat jalan2 tidur ler plak..syurga jer tengok Syahir tidur...




Monday, May 30, 2011

Hari Pertama


Hari ni hari pertama hantar Syahir ke Tadika aka Nursery ler kan. Kesian Syahir muka terpinga2 bila teacher Yati dukung pagi tadi..

Sorry Syahir, ibu terpaksa hantar Syahir kat nursery sbb acik Mie (pengasuh Syahir yang dulu) dah tak dapat jaga Syahir dah sbb kesihatan acik Mie yg tak mengizinkan (ada darah tinggi, keturunan kot)

Hopefully Syahir dapat sesuaikan diri kat tempat baru pastu dpt ramai kawan baru..




Kebaikan hantar anak kat rumah orang

1) pengasuh tu jaga anak kita jer..tak de budak2 lain
2) pengasuh tu dapat beri tumpuan penuh kat anak kita aja
3) lebih terjaga (kalau pengasuh tu jenis yang ok pastu suka budak)
4) tak de ler risau anak kita kena buli (tapi kalau pengasuh tu ada anak kecil sama jugak, tak pasal2 buli anak kita, tapi tak marah pun anak dia..sayang anak katakan)

Keburukan hantar anak kat rumah orang
1)kalau anak pangasuh sakit, sure anak kita sakit skali (antibodi tak kuat)
2)kalau pengasuh tu ada emergency, terpaksa kita ambik cuti ler (upah tetap jalan tau)
3)kalau kita MC ( kadang2 segan nak antar anak kalau ttb kiter cuti, nak lagi kalau pengasuh tu tinggal depan umah jer) **upah tetap jalan..RUGI
4)kalau cuti skolah, mula ler pengasuh nak cuti sama (balik kmpg ler) **masak klu kita kena ambik cuti tak bergaji, kadang2 upah tetap jalan..RUGI
5)kalau pengasuh tu ttbe emergency nak kena ambik cuti, rasa cam segan kalau nak cut upah dia (terpaksa bagi penuh jugak) kalau tak bayar penuh mule ler kakak2 ujung rumah yg jaga anak org jugak tu berckp ala 2/3 ari pun nak berkire ker? nak potong ker upah **diorang tak sedar kita nak cari rm10/20 tu punyer susah, tak pikir ker apa hukum makan duit org tanpa buat sebarang kerja..dah nama kerja kita kan, so buat ler secara amanah..


APA PENDAPAT UOLS??

alhamdulillah..stakat ni Nor tak de ler rasa cam berkira ngan pengasuh ni (masa antar jaga kat umah orang), dorg willing nak jaga anak kita pun dah bersyukur. kalau setakat kak pengasuh tu nak kena ambik cuti Nor still bagi upah dia penuh tak de ler nak potong2 bagai ni..

Kadang kalau bagi upah mesti bawak buah tangan skali, buat kebajikan ler jugak kan?

Pastu kalau Nor ambik cuti, saje or MC still Nor jaga anak tak de antar kat kakak pengasuh tu pun..**ramai kakak kat ofis ckp rugi kiter bayar tapi tak antar anak...ermm, tak per ler janji anak depan mata pastu lagi secure kalau kiter jaga sendiri..



Friday, May 27, 2011

Sambutan Hari Ibu di Taman Perumahan


Alhamdulillah...Agak aktif jugak ler Taman Perumahan Nor tinggal skang ni **tak de ler mcm katak bawah tempurung @ buat hal masing2.. Mana tidaknye, tiap2 bulan mesti ada 1/2 aktiviti **kadang2 meeting pastu ada buat mkn2

Entry kali ni plak pasal sambutan Hari Ibu minggu lepas. Walau dah terlebih harinya, tapi weol tetap buat saja2 jer untuk appreciate kaum ibu kat cni. Mmg meriah ler, kol 8.00 mlm ada bacaan yasin pastu mkn2 plak menyusul lepas tu.

Layan gambar weols dat day..walla




Nor sumbangkan kek coklat moist home made punye tau..huhu..cer teka mana satu yg Nor buat?..hehehehe



Tengok ler Syahir yg tak mahu didokong..**konon2 nak berjalan sendiri ler, padahal merangkak belum lagi..huhu..sabar je la






Kaum bapa konon2 sibuk meeting..hehehe






PST --> Aktiviti yang akan menyusul lepas ni adalah Sambutan Hari Bapa plak..nak masak per yer?


Wednesday, May 25, 2011

Senarai Pemenang Giveaway "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan


Firstly Nor nak mintak maaf sangat2 sbb sepatutnya semalam Nor umumkan senarai PEMENANG GA ni. Tapi faktor kesihatan yang tak mengizinkan Nor terpaksa ambik cuti & berehat aja kat umah (kat umah tak de tenet, so tak dpt nak update yer)

Memandangkan kesibukan cik suami ngan kj2 kat Taman Perumahan tu, terpaksa ler Nor gunakan khidmat True Random Number Generator ni. Tak kisah ler, janji dpt senarai pemenang tu ngan adil & saksama..ok, kite tengok senarai PEMENANG skang, berdebar tak??



PEMENANG PERTAMA (WINNER)


No 17. Yana



PEMENANG SAGUHATI 1&2 (CONSOLATION)



No 56. Deqlis


No 35. Nadiah


TAHNIAH kepada semua PEMENANG, kepada semua PESERTA Nor nak ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi join & memeriahkan GA ni..

Kepada PEMENANG PERTAMA, sila emailkan alamat & gambar pilihan anda, manakala kepada PEMENANG SAGUHATI, sila emailkan gambar pilihan anda ke email nor_baiduri@yahoo.com


SEMUA KEPUTUSAN ADALAH MUKTAMAD!!


Friday, May 20, 2011

So Long....Farewell Jason


Today is the last day Jason aka IT Executive dekat company Nor kj ni..He's resigning..

So now on, Nor will take over semua kerja2 Jason..perghh!! lagi banyak kj aku ni..Tapi nampaknye boss still ada perasaan, beliau telah melantik someone to assist my task...

Sempat bergambar ngan Jason..sob..sob


Walaupun tanggungjawab makin besar, tapi gue masih sudi senyum..**dalam ati Tuhan aja yg tau



Hari Jumaat yang indah...

Me & Jason..


Thursday, May 19, 2011

Senarai Penuh Nama Peserta My 1st Giveaway

EDITED ON --> 19/5/2011

Pertama skali Nor nak ucapkan terima kasih kepada semua peserta kerana sudi join giveaway ni. Tahniah kepada anda semua, tanpa sokongan daripada anda, mmg giveaway ni takkan berdiri seteguh ini **eceh ceh!!.. Terima Kasih Sekali Lagi dari Nor & Syahir..hehehe

Untuk senarai Peserta My 1st Giveaway "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan" akan dilistkan kat Entry ini.. Kepada Peserta yang dah join..tapi Nor terlepas pandang/tercicir namanye mintak tolong bagi balik link anda kat comment di entry ini ya..TQ





SENARAI PESERTA







11. Farhana 12. Fieda 13. Cikanna 14. Mrizal 15. Fazlim


16. Numasara Hana 17. Yana 18. Anim 19. Oshin 20. Adyshariz




51. Aleesya's Mummy 52. Lin Azlin 53. Dyahaha 54. Noor Fatin 55. Alya
56. Deqlis 57. Syima Emi 58. tiefazatie 59. dilazfamily 60. azie










PST---> kepada semua peserta..3 PEMENANG akan dipilih secara cabutan oleh pembantu Nor iaitu EN SUAMI..hehehehe


1 PEMENANG UTAMA akan mendapat 1 set mekap avon+edit gambar, manakala 2 PEMENANG lagi Nor akan edit gambar secara percuma. PEMENANG akan diumumkan pada hari SELASA 24 MAY 2011..stay tuned...


Monday, May 16, 2011

1st GA "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan" TAMAT


Dengan Lafaz Bismillah, dengan ini Nor umumkan My 1st GA "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan" TAMAT suday..

Bagi penyertaan 15 MAY 2011 sebelum 11.59 PM, semua penyertaan Nor terima yer. TERIMA KASIH banyak2 sebab sudi join GA yg tak seberapa ni..

Senarai Penuh bagi nama peserta GA ni, Nor akan listkan dalam masa terdekat ni. Sorry yer, tak sempat lagi nak compile..Busy skang ni



PST --> BAGI SENARAI PENUH NAMA PESERTA...TUNGGU TAU!


Sunday, May 15, 2011

"My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan" 1st GIVEAWAY


INI ADALAH STICKY ENTRY..UNTUK ENTRY BARU LEH SCROLL BAWAH..TQ




SYARAT MARAT **cukup senang


1) Terbuka kepada semua FOLLOWER Aku Awekelantan (Yang nak join kena jadi follower untuk dapatkan title MY LUCKY Follower tu)

2) Buat Entry Simple pasal giveaway ini iaitu "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan 1st GIVEAWAY" & crite skit ler pasal giveaway ni.

3) Copy & Paste banner kat atas ni dan letak dalam entry & side bar uols **jangan lupe link kan balik ke entry ni

4) Tag sekurangnye 2 org kawan uols..lebih pun boleh jugak, lagi ramai lagi meriah

5) Akhir skali..letak ler link uols kat dlm comment entry ni..senang ler Nor nak terjah nnt..



HADIAH


3 PEMENANG akan dipilih secara cabutan bertuah.

1 PEMENANG UTAMA akan mendapat Rangkaian Mekap Avon iaitu Simply Pretty+Nor edit gambar die secara PERCUMA **best kan??

2 PEMENANG SAGUHATI plak Nor akan edit Gambar dorg pun secara PERCUMA


Kepada pemenang2, Nor akan cuba buat yg terbaik & gambar dipilih sendiri oleh PEMENANG, x kire gambar apa, gambar kahwin, gambar dating ker janji yg senonoh tau..klu x senonoh gue suruh Syahir bagi kick nnt..hehehe

Untuk Giveaway ni, Nor sasarkan lebih dari 30 penyertaan..kalau kurang mungkin tarikh tutup penyertaan akan dipanjangkan lagi..

So apa tunggu lagi!! jom join ramai2...canang kat semua kawan2 tau TARIKH TUTUP 15 MEI 2011

SEMUA SENARAI PESERTA AKAN DILISTKAN KAT CNI [LINK]

Wednesday, May 11, 2011

Cik Suami Yang Sangat Lucky +_^



Entry kali ni mmg entry terperam..tak sempat nak publish disebabkan kebuzyan yg amat..

ok, back to the story. Last entry Nor penah publish yang cik suami penah attend untuk dinner company.

He's so lucky dats night. Guest what? for the lucky drawer my husband got 2 big prizes..huhu

Nak tengok k??


PANASONIC HOME THEATRE


Cost about RM500++


Bukan sebijik mcm ni tau, ala2 but almost the same ler..** pic credited to google



PENSONIC MULTI COOKER


Cost RM150++


** pic credited to google


PST : He's so lucky dats night, maybe rezeki anak kot..huhu


Penawar Penyakit Kuning ~Bayi Baru Lahir



Entry kali ni Nor nak share ngan uols tak kira ler uols mak orang, bapak orang atau pun bakal nak jadi mak orang atau bakal jadi bapak orang..**berapa kali bakal ler..huhu

Masa Syahir dah beberapa hari lahir, dia mmg kena penyakit kuning ni tapi bukan ler tahap serius. Tapi risau ler jugak.

So, kakak Nor advice beli ubat penyakit kuning ni kat farmasi. Tak ingat dah berapa ringgit, tapi tak de ler sampai RM10 sebotol.

Mak ada kasi Syahir minum **Pakai sudu tak berkesan pun. Rasa makin naik kot, tahap bacaan penyakit kuning tu. Nurse yg dtg check dat day suh bawak Syahir utk check darah kat hospital.

Abang yang kerja kat lab Hospital advise mandikan & bagi minum **skit aje campuran daun2 herba DUKUNG ANAK & POKOK AJAIB **rebus tau semua daun2 herba ni. alhamdullilah lepas practise it for almost 3 times. Then, mamy baby fully recovered from dats disease. Thanks Allah..alhamdulillah Amin..



POKOK DUKUNG ANAK **memang tumbuh meliar ni


POKOK AJAIB **setengah nursery ada jual


all pic credited to google


Tuesday, May 10, 2011

Top 10 Contest Gambar Saya Cantik


Alhamdulillah..

Tak sangka ler, Nor dah tersenarai sebagai top 10 untuk Contest "Gambar Saya Cantik"..

If uols nak tau, Nor penah ler join Contest ni [Link].. anjuran blogger Aku Syafrina [Link]..

Memang tak expect pun tersenarai mungkin sebab contestant tu yg mmg superb..more than 100 contestant..

Amin..tak penah2 ler kalau join contest sampai beratus2 penyertaan Nor disenarai pendekkan, atau bahasa englishnye short listed..huhuhu

So, boleh ler uols terjah [Link] cni untuk tengok senarai penuh TOP 10..

Terima Kasih yer Syafrina sebab sudi pilih gambar kiter yg tak berapa best tu..huhu

PST: harap2 ler leh menang sebab hadiah die tu mmg berpinau mata nengok...tapi kalau tak menang pun kire sudah bertuah dah sampai tahap tu kan? betul idak??

Hadiah 1st Giveaway "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan"


Salam semua,

Firstly Nor nak mintak maaf sangat2, lately busy sesangat. Blog pun slalu tak sempat nak update. Hari ni bru ler sempat nak publish hadiah untuk My Lucky Follower itu..**sapa ler yang bertuah ni

Hadiah seperti yang dijanjikan, set barangan mekap Simply Pretty dari rangkaian produk Avon.



Set Mekap termasuk ler..Maskara,Lip Gloss(best lip gloss ni), lip balm, eyeliner & eye brow.

Hadiah biasa2 aje..hopefully PEMENANG PERTAMA Giveaway akan suka & leh ler melaram sakan lepas ni...


PST: sorry yer, hadiah pun tak sempat nak bungkus ker ape. Sebab terlampau busy dengan kj2 handover ni..ada staff kat department Nor dah nak berenti. Part paling best gilo tu, oden yg kena pikul tanggungjawab. According to my collegeous, "u are the IT SUPPORT, ANALYST PROGRAMMER, SYSTEM ANALYST..dan best part ur are IT MANAGER..hahahaha funny.


Monday, May 9, 2011

Last Call My 1st Giveaway "My Lucky Follower Oleh Aku Awekelantan"


Cer uols tengok, panjang kan tajuk entry ni..huhu

Countdown untuk My 1st Giveaway, ada lagi 1 minggu tau.

Masih sempat lagi untuk uols join..Jom hebah kat semua kawan2 join giveaway ni.

Oh!! luper yer sepatutnye this week Nor kena show kan HADIAH set mekap Simply Pretty tu kan?

Aloloo!! luper plak nak snap gmbar..nnt sok Nor update lagi..

Friday, May 6, 2011

Stressed spelled backwards is desserts. Coincidence? I think not!

You want some FREE Dessert?

It's easy, what you need to do just be the first 100 lucky winners to comment on My Honeymoon's Facebook Fanpage and you would be instantly rewarded with the free dessert of the week along with discount vouchers.

How to win:

1. Go to http://www.facebook.com/myhoneymoon and click ‘Like’ on its Facebook Fanpage.
2. Look out for updates from My Honeymoon with the hashtag, #myhoneymoon.
3. Pick one My Honeymoon outlet of your choice:
a. Kepong
b. One Utama
c. Puchong IOI
d. Sunway Pyramid
e. Kuchai Lama
f. Kota Damansara

4. Leave a comment on My Honeymoon’s Facebook Fanpage with this sentence, “I want to have [insert dessert of the week] at [insert your desired outlets] today. Thank you, My Honeymoon!”


For more info just click here
#myhoneymoon or click the banner



Honda City? WayWay GPS? Be the owner of them today!

Nak miliki Honda City? iPad? GPS?

Senang sahaja, cuma sertai Contest "Senang Senang Menang" bersama DiGi

Untuk lebih lanjut, cuma click cni
#DiGiSenang2Menang @ click banner kat bawah ni

Cik Suami Pergi Annual Dinner?


Jeles jer bile cik suami bagitau yang ofis die akan buat dinner. Nor tak penah lagi dapat merasa dinner ofis ni..K*D*K*T betul..

So, tema dinner cik suami tahun ni BOHEMIAN...aduh!! sure ler kan Nor yg akan jadi mangsa jadi imej consultant cik suami..susah jugak tu imej BOHEMIAN untuk lelaki, kalau pomp senang skit..just wear a bohemian maxi dress+kat dahi @ atas tudung tu pakai ler headband/scaft.

Senang kan??

So, Nor dah merosakan tema Bohemian tu jadi BOHEMIAN+INDIE..hahahaha..

Nak tengok hasilnya??






Hensem tak??..hahaha..Pakaian cik suami Nor sponsor from top to toe except the blue jean tu. Bukan selalu pun, hadiah sempena Hari Lahir die.






Gambar paling Esklusif.......





wah..wah, bukan main lagi..katanye ni dah nak balik, saje bergambar ngan peminat..KATANYE..huhu


It is time to appreciate your Mother!


Hari Ibu semakin hampir!

Jika anda menghargai Ibu anda, jom bawa Ibu anda ke Summit Subang USJ & sekaligus sertai Snapshot Contest "Mom On Facebook"

Apa lagi..Jom..Jom jumpa di sana!!


Lebih lanjut click banner atau click cni #MomOnSummitFB



Since Dah Gaji...Apa Lagi!!


Napa yer, bila dah gaji ada aje bende keperluan diri habis!


Habis satu bende satu masa tak pe jugak, ni tidak semua habis serentak plak tu.**Geram tul

Hehehe..apa ler Nor ni kan? dah pakai, mesti ler abis bukan ada org lain pun yg pakai..diri sendiri aja..huhu

so, since dah gaji..Ajak cik suami pergi Seksyen 18 Shah Alam pastu apa lagi semua bende Nor rembat


1st time beli mandian lifebuoy, slalu pakai LUX aje..uols, Nor suka sangat pakai PESONA punye foundation, daily use mmg ok ler. tak berminyak & light jer..huhu


Lepas shopping untuk diri sendiri, haruslah shopping untuk anak jugak..huhu

susu stock 1 bulan ker ni? huhu..tak suka beli sikit2, beli bnyk terus buat stock




Eh!! untuk suami tak de ker? hehehe..belum lagi..insyallah, nanti weol plan nak gi Jaya Jusco Bukit Raja this weekend..lalalalalala


Thursday, May 5, 2011

Kitchen Cabinet Renovation


Sebelum ni Nor penah buat entry pasal buat renovation dapur kat umah.

Hari ni baru ler dapat upload since bz teramat ler sejak due menjak ni..so layan ajer ler gambar renovation Kabinet Dapur tempoh ari.

DAY 1

Table Top asal yang mmg pemaju bg percuma tu dah pun siap pecah **table ni senget ler, kalau basuh pinggan abis meleleh air kat tepi2 dinding..ADUH!!

DAY 2


Konkrit dah pasang dah..kena tunggu sehari lebih nak bagi kering sebelum pasang mozek

DAY 4


Kerja2 tampal mozek 2x2 kaki tengah dlm progress


DAY 6


Uncle yg buat table top ni x pat datang masa hari ke5 sbb demam ler plak..ari ke6 mozek dah siap pasang & dah siap gosok dah tepi2 tu kasi licin **x de ler ko tajam2 tepi2 tu ^_^


DAY 7

dah x sabar nak guna dapur baru sbb dah 1 minggu tak masak.



KOS RENOVATION : RM3k (termasuk dapur & sink)

KONTRAKTOR : Cina & pekerja pun cina gak



PST --> memandang budget yg ciput, terpaksa ler table top dipasang tanpa baju..huhu..kabinet die lum pasang lagi..dah tanye tauke tu Kos kabinet is almost 3k++ include hub.

Insyallah, budget pemasangan kabinet hujung tahun @ awal tahun depan..insyallah..amin

Tuesday, May 3, 2011

Bukan Senang Nak Jadi Senang!

Uols setuju tak ngak Tajuk entry ni?

"Bukan Senang Nak Jadi Senang?"

Bagi Nor mmg Nor sokong sangat2.. bukan senang tau uols nak jadi senang ni ..kena kerja keras tau!

Kalau diikutkan pun Nor bukan dari keluarga yang senang dah mmg biasa hidup susah uols! Masa kecik2 Nor ingat lagi dengan adik beradik yang seramai 10 orang. Ayah cume bekerja sebagai nelayan dan Mak plak kadang2 buat kerja kampung tolong buat keropok, ikan masin, budu pastu ada ler lagi.

Dulu mmg Nor bukan jenis budak yang rajin pi skolah..malas especially time tadika..imagine dalam sebulan Nor pergi 1 kali aja..hahahaha!! Tapi semua tu berubah lepas Nor dah masuk sekolah rendah. Rajin woo!! tak penah ponteng pastu dalam kelas selalu ler dapat no 2 atau 3 tu..No 1 tak penah sebab member2 semua pandai2. Faktor perubahan tu maybe sebab cara berkawan. Best friend Nor budak yg slalu dpt no 1 dalam kelas ktorg..Kerja dia STUDY aja. Dah berkawan ngan budak rajin secara Automatik kita pun jadi rajin jugak! Namanye pun pelik jugak SITI NUR QUMARINA **ingat sampai skang tau..tapi friendship ktorg tak lama sbb Siti dah pindah sekolah lain..**sob sob

Masa sekolah selalu berangan kalau dah besar nak jadi CIKGU. Kerja bagus2 pastu ada kereta & rumah sendiri, boleh tolong mak sikit2. Orang cakap dari angan2 tu ler boleh menjadi pendorong kejayaan kita. Kuncinye cume USAHA & TAWAKAL ** kalau berangan tak usaha tak de gunanya jugak. betul idak??

Alhamdullilah impian untuk kemenara gading dan memegang segulung diploma & ijazah tercapai sudah. Tapi impian nak jadi CIKGU tu tak plak tercapai sbb dah besar ni baru sedar tak minat pun jadi cikgu. Tak de talent nak ngajar orang pun. FAIL!! huhu

Nor & cik Suami pun mmg bermula dari bawah. Dulu kemana2 pun motor 125 YAMAHA tu jadi peneman kitorg. Alhamdullilah berkat usaha nak ubah idup sendiri & keluarga dalam mind selalu set "AKU PENAH IDUP SUSAH! AKU TAK MAHU ANAK2 AKU HIDUP SUSAH MCM AKU DULU!" Alhamdullilah, impian nak ada rumah sendiri & kereta sebelum umur 30 tahun tercapai jugak akhirnya! Syukur sangat2..

Maybe faktor kesusahan masa kecik2, baju raya jarang berbeli, baju sekolah pun jarang bertukar, kasut sekolah lagi lah. Sekarang dah bekerja & dah pegang duit sendiri ni jadi pemboros plak! apa yang Nor nak mesti Nor cuba dapatkan walau bende seketul kecik pun berharga beratus2. huhu..memamg DASAR pemboros skang ni!! baju & tudung boleh dikatakan tiap2 minggu beli..**baju & tudung dlm almari dah tak de space dah! Tapi tak de kisah mana pun duit usaha sendiri & POW cik suami. mmg satu KEPUASAN!


PST -->> Entry kali ni saja nak share ngan uols yang tak semua orang yang HIDUP SENANG tu asal dari keluarga berada. contohnya pengasas kosmetik Sendayu Tinggi, pengasas DN' HANS tu, semua tu pun bermula dari bawah. Ceh!! mcm dah jadi pakar kaunselor plak. Anyway USAHA TANGGA JAYA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring