Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday ~Muara Ikan Bakar




Buntang mata, Tomyam Udang RM85 perkilo..nasib baik udang ambik 10 ekor jer..huhu..sotong 3 ekor besar goreng tepung..itupun tak abis makan..makan ikut perut bukan nafsu..

Saturday, February 25, 2012

Syahir dah 1 Tahun 6 Bulan

Alhamdulillah..Syahir dah pun masuk 1 Tahun 6 Bulan..cepatnye masa berlalu..budak bertuah ni baru ajer baik dari Cirit-birit ni..kesian sangat kalau ingat balik what had happened last week on Monday at 1:00 Am..pergh! speaking London ko!

 Tapi serius, rasa cam fobia ajer..Dia muntah lebih dari 15 kali..semua makanan semalam tu dia muntahkan..akhir2 dah takde apa nak muntah..tinggal air ajer..satu rumah bau hanyir..huhuhu..

Risau jugak sebab weol baru ajer balik dari Perak..pastu sempat mandi Jeram lagi..masa tu kan tengah heboh pasal Virus air tu..tapi, alhamdulillah, takde ape2..dia muntah 1 hari ajer, pastu 1 minggu jugak cirit-birit..bawak pergi GH wat sakit ati ajer...malas nak cerita!! nak menaip ni pun rasa mcm nak baling keyboard ni..BENGANG!!...tapi petang hari kejadian tu terus bawak Syahir pergi Specialist Kanak-Kanak kat Klang Bukit Tinggi..bagus service die..



Sekang dah makin bijak..dah pandai Azan..pantang dengar azan kat masjid, TV @ Radio..mula ler letak tangan kat telinga siap laung.."ALLAHUAKBAR"..Pantang jugak nampak Lori @ kenderaan muatan berat, siap tunjuk tangan pastu cakap "APA TU"..adodoi!! Pandai jugak mengadu..kalau nak something, mesti tangan tu tepuk2 IBU & AYAH die.."NAK..NAK"..skang dah pandai kejutkan ayah dia bangun pagi2 pergi kerja..I LOVE U my little cute son..tak moh nangis2 malam2 lagi tau..

Friday, February 24, 2012

Projek Custom Made Tudung Syria


Semangat betul pagi ni nak update blog..mentang2 hari ni last day kerja untuk minggu ni..sok cuti..huhu..since my husband kerja this weekend, so, Nor ingin sibukkan diri dengan projek tudung syria yang tertangguh tu..ada 6 helai lagi nak kena siapkan..



Inilah kain chiffon yang Nor beli, warna 4 tones..macam2 color..setiap corak tu 1 meter ajer..cukup ler sebab Nor pun kecik ajer..leh jahit tudung saiz S..kalau nak jahit size M tu beli ler 1 1/2 meter..


Rupanya bukan susah pun nak buat tudung sendiri pakai material chiffon ni..lain material tak try lagi ler..jom kiter belajar buat tudung sendiri

1. Potong kain chiffon tu, kalau tak expert..leh guna tudung yang dah siap sebagai pola..mcm Nor buat kat bawah ni..lepas tu pin kan, takde ler bergerak2 kain tu nanti..masa nak potong kain tu baca ler BISMILLAH dulu..hehehe..so, 1 Meter dapat 2 helain tudung..


2. Taraa...kain 3 meter dah siap potong.dapat 6 helai tudung tu....nak hantar pergi tailor jahit tepi & kelim nanti..tak sabar nak gi hantar petang ni..


 3. yang ni yang dah siap jahit tepi & kelim tau..cost me only RM3 untuk 1 helai tudung..manik ajer belum jahit agi


4. Yang ni lepas dah siap jahit manik..pattern sama ajer..malas nak pikir pattern lain2..takde idea..




Lepas ni hari2 ler tudung baru...lalala..sambil bersiul sambil wat mata kat atas..huhu

Thursday, February 23, 2012

My Custom Made Tudung Syria

Berjaya jugak siapkan 4 pasang tudung syria ni..masih ada balance 6 pasang lagi belum potong & hantar upah jahit..

Berbaloi2 tau beli 5 Meter kain chiffon ni..Setiap corak Nor beli 1 Meter,  dengan 4 color yang di mix & match cume dengan harga RM4 untuk 1 Meter..huhu..dapat 10 pasang tudung macam2 color..leh tukar2 takde ler boring.

Actually, minggu lepas ajak cik suami pergi Plaza Alam Sentral.konon2 nak beli tudung Syria Chiffon..banyak gak choice, tapi bile tanya ajer rega macam nak pengsan.. Tudung Syria 1 Layer pun Dols jual RM29 yang 2 Layer plak RM39..pergh..bukan ada manik2 ker apa..kosong ajer..alih2 berkire2 plak nak kuarkan $$..kalau beli 2 helai mau terbang RM50..

Sekali pergi Nagoya, ada kain chiffon baru, macam sesuai buat tudung ni...murah lak tu..apa lagi rembat banyak2. Dalam ati ni tengah pikir, "Betul ker Aku ni nak jahit sendiri tudung Syria ni..takpe2  try dulu, tak jadi takpe.."

Alhamdulillah..lepas potong & hantar kat kedai bunga untuk jahit tepi & kelim..pergh!! seronok sangat..menjadi my custom made tudung syria..Upah 1 helai tudung cume RM 3..rembat manik plak..nanti takde ler nampak boring kan tudung tu..

Nak tengok tudung tu..

Tudung Syria Chiffon pakai ngan Inner Neck..


Overall Budget untuk siapkan 10 helai tudung termasuk kain, manik & upah..semuanya RM68..so, 1 helai tudung tu cume cost me RM6.8..huhu

Next..Nor akak buat entry untuk my Custom Made projek ni..tunggu

Monday, February 20, 2012

Jika "Akukah Juwita" Di Dramakan

Uols musti perasan kan, skang banyak dah cerita dari buku novel ni diangkat ke filem & drama. contohnya, OMBAK RINDU, GEMERSIK KALBU, BICARA HATI..huhu, sumer tu Nor layankan ajer..suke2..

Baru lepas habis baca buku Novel " AKUKAH JUWITA" dari nukilan Rina Farizq.. suke ngan cara penulisan Novel ni, selamba dan tak berat..senang nak paham..citer best..watak utama Minah bin Temon..watak jejaka plak ukail, rifki, Aqil aka Gaban, Halim & Uzail..semua jejaka2 ni sukakan si Minah ni..nak tau citer uols bace ler sediri novelnye..malas plak nak ulas panjang2..huhu

Lepas jer habis baca Novel ni..berangan2 plak if novel ni diangkat jadi drama atau filem, sapa pelakon2 yang sesuai pegang watak2 dalam novel tu..gue pun ada list tersendiri..


Pelakon citer Jamilah I Love You..Jazzy Rashid sebagai Minah Temon...sebab apa Nor pilih die..base on novel Akukah Juwita tu si Minah Temon ni seorang budak kampung, kurus & comel..bukan cantik..macam kena jer kan..huhu...tengok citer Jamilah tu, si Jazzy ni jenis yang selamba ajer..cam kena ajer..




 Fizo Omar sebagai Tengku Ukail..cam biasa, die kan hensem..dalam novel tu si Ukail tu seorang yang sombong tapi baik ati, lelaki paling hensem yang sukakan si Minah ni..kira boleh ler

 Manakala si Remy ni sebagai Aqil aka Gaban..die kan jenis muka lelaki melayu sejati sikit..so, cam kena ajer.

Zul ni plak sebagai Rifki, sepupu si Ukail tu..hensem, tapi kurang sikit dari si Fizo tu..huhu..

Alamak..gue berangan ajer ni..so, sape2 pembaca kat luar tu kalau rasa cam tak sesuai jer pelakon ngan watak novel tu jangan ler mare plak..sebab ni gue berangan ajer..tak de kerja lain nak buat..kalau betul2 pun apa salahnya..huhu

ok, nak balik dah..bubyeeeeee

Wednesday, February 15, 2012

Mandi Jangan Tak Mandi

Sempat mandi manda kat jeram di Taiping masa cuti Taipusam minggu lepas..lupe plak nama die..pst--> tak aware dengan penyakit yg tengah menular kat Perak tu..huhu..berani2














Friday, February 10, 2012

Mee Udang Kuala Sepetang

Wah kemain rindu nak update blog..banyak citer nak story ni..tapi kali ni kiter citer pasal Mee Udang famous amos..mana lagi kalau bukan Mee Udang Kuala Sepetang Taiping Perak..Nor pergi kat kedai Mak Jah ajer..banayk sebenarnye kedai mee udang ni..tapi Mak Jah paling famous.

Last week kan cuti 4 hari, cik husband ajak balik kampung die ler..sempat ler berkunjung merasa makan mee udang..tu pun tak dirancang pun, main serbu ajer.. yang paling kelakar cik suami, nama jer orang Taiping tapi tak penah pergi makan mee udang..rezeki2

Layan kan ajer gambar yer..


Ramai sangat pelanggan die, mentang2 cuti..sampai kol 6.15 petang..dapat makan kol 7.30 ptg..hangin2..beratur cop kan tempat duduk..punyer ramai peminat die


 Tengok tu, ramai kan? tak tipu tau..huhu





minuman sedap..rasa jus die..


yang ni tak boleh blah, cucur udang mcm kertas..punyer nipis..RM 3.5..cekik darah dlm kampung jual rega camtu..rojak mamak kat cni pun RM3.5..lagi sedap


Nor sorang jer order Mee Udang, cik husband tak  nak plak..katanye kenyang, nak tumpang sudu ajer.. my opinion, takde ler sesedap mcm di canang tu..rasa cam air suam jer..mee die leh kire dengan jari..tapi udang die besar2 & fresh..itu ajer..semangkuk special tu RM11



Bye2 Mak Jah..lain kali tak jumpe dah..tak berapa suke mee udang..

Thursday, February 2, 2012

Malam Semalam Punye Cite


Lepas balik dari kerja..terus bersilat kat dapur..hasilnya.. masak kejap ajer..main campak2. Ayam rebus perap jap terus goreng, tak bakar dalam oven pun..nak cepat

 ada kaki ayam mati dalam mangkuk..huhuhu



Kecur Liur tak?


Malas cakap banyak..Sila kecur liur.. air liur dah meleleh..sapu cepat2..huhu




 Jenahak 3 rasa



 Tauhu telur..yummy

Kangkung bukan ngangkung yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring