Wednesday, November 30, 2011

Projek Kabinet Dapur ~ Part 2

Alhamdulillah..akhirnya projek ni dapat disiapkan jugak..sepatutnya proses pemasangan kabinet ni pada hari Sabtu..last minute dols call tak dapat datang sebab ada emergency..so, postponed to Ahad plak kol 9/10 pagi..jangan Ahad tak datang udah..

Jam dah kol 11.30 pagi..napa ler lambat dorg ni, kata kol 9 lebih..itu ler janji M*L*Y*...^*#(**@* betul ler..nak kena kol ni..after kol dorg rupenya boss die outstation kat Melaka..tapi anak buahnya dah ondway dari kilang..perut dah bunyi nak mintak diisi..husband dah bising..alih2 weols decide nak pergi makan dulu..baru nak keluar umah..dorg dah sampai dah..suke ati korang ler, kami nak kuar mencekik dulu!! korang buat ler apa yang patut..mintak tolong jiran sebelah tengok2 kan..JAHAT TAK??hahahah

Proses pemasangan start kol 12 tgh..siap kol 7 mlm..lambat kan? mana taknye..tukang pasang 1 org ajer..assistant dia demam plak..heran betul ler, masa buat table top dulu pun mcm tu, tergendala kejap sbb Uncle tu pun demam..haduh!! Tapi 1 ajer gue tabik, sebab abang tu pasang memang teliti..kemas dari sudut pandangan Nor ler..

Ini ler hasilnye..



 Dah siap..

 Dish rack accessories ni Nor dapat FREE..

 Apa lagi..taruk ler barang2..bawak keluar semua barang dalam kotak..


Memandangkan Nor memang selalu masak..Nor memang suke dapur yang praktikal. maksudnya, semua bahan2 masak semua ada depan mata..tak de ler nak simpan dalam kabinet..macam leceh ajer kan kalau simpan dalam kabinet ni..kemas mmg ler kemas..tapi kalau tengah nak masak tang tu jugak baru nak cari gula garam..hahaha..

Pilihan Nor spice rack & spice jar dari IKEA ni..memang praktikal..oil vinegar IKEA ni Nor guna untuk simpan minyak untuk masak sayur or masakan yang guna sikit minyak..kalau goreng ayam/ikan tu tuang dari botol besar tu jugak...



Budak kecik ni dah pandai jalan, dan suke sangat main barang2 bawah table top..skang semua dah tertutup ..handle pun tak der..so, tak dapat ler budak kecik ni bukak..goodddd....dats why Nor tak pilih kabinet yang ada handle tu..senang Syahir bukak nanti

 accessories Nor tambah..boleh simpan pinggan mangkuk nanti..yang ni cume tambah RM250..


last but not least...Hyllis Rack dari IKEA ni buat simpan barang2 kering..tak de $$ untuk buat tall unit letak dalam kabinet..insyaallah, simpan $$ lagi ..mana tahu boleh buat kabinet untuk tall unit, built in oven & microwave..

untuk pengetahuan anda semua, budget untuk keseluruhan kabinet  dapur ni kurang dari RM7k(termasuk semua accsessories, hood, dapur, sinki)..

Tuesday, November 22, 2011

Projek Kabinet Dapur~ Part1

Tajuk yang tak boleh blah sangat! ingat citer The Cave of Golden Roses ker yang ada part2 bagai ni..hehehe mentang2 setiap minggu layan citer ni..(suke tengok Tarabas, suke tang mata die jer..huhu)

Sebenarnye Nor dalam minggu ni dah kemas2 barang2 kat dapur sikit..bende2 kaca semua letak dalam almari kabinet & kotak..serving dish memang asal dalam kotak..so, tak de ler usik pun..ermmm, apa lagi yer? nanti Jumaat malam tu cume angkut semua barang2 bawah table top yang memang dah siap2 packing letak sementara kat bilik tetamu..senang sikit..nak buat skang risau jugak sbb kotak banyak..takut mengundang lipas ler plak..tak pasal2 bilik tetamu yang memang sedia tak de orang tu jadi kandang lipas plak..huhu

Pikir kerja2 lepas siap kabinet ni yang malas ni..bab2 nak kemas mengemas..PENAT!!!

barang2 yang dah siap packing..hari jumaat malam tunggu nak alih jer..

 
$$ deposit dah lantun dah..tinggal balance jer nak kena settle after kerja dols finish..budget ciput jer..nanti nak pikir buat awning depan rumah tu plak..kesian betul tengok almari kasut dah lusuh, selalu aje kena hujan & panas..kesian!! nak pecah tiang bumbung depan & buat baru kurang2 kena ada 40k..siap ngan mozek lantai & pagar sekali ler..mana nak cari $$ tu..kesimpulannya, simpan $$ buat awning jer ler depan umah tu..nak tahan lama tiang tu pakai ler stainless steel..dah tanya tokey kedai awning depan ofis, budget dalam 3k++..ok ler tu..simpan $$ dari sekarang

Projek Kabinet Dapur bermula 26hb ni...alamak tak sabar plak nak tengok hasil kerja dols ni..tidur malam pun tak lena..bab kata cik hubby, " Lepas settle Kabinet Dapur mesti orang tu tido lena" sambil gelak jahat..adoi!! Perli tu..(selalu pompuan ni die lebih titikberatkan renovation dapur dari renovation yang lain2) ..

Monday, November 21, 2011

Aku Ketagih Ngan IKEA ker????

Ketagih sudah ngan IKEA..hahaha, rasanya setiap bulan after gaji nak pergi IKEA rembat barang2 yang kiut2 itu..tak sabar gaji bulan ni, boleh pergi IKEA lagi..hahaha (hari ni baru 20hb..lambat lagi gaji)

Hari sabtu kakak datang bertandang kat umah..dah berkenan ngan HYLLIS rack, Clip on Basket & Forvar Jar with Lid..dah siap bagi cash $$..bagus2, ada chance bagi reason kat cik Hubby berkunjung lagi kat IKEA.hehehe..Masa raya tu tak sempat nak pusing2 sebab Syahir demam..ambik jer sume barang yang Nor dah buat list pastu bayar & blah..(itu untungnya buat list awal2..kalau emergency case macam tu tak payah pusing2 otak duk pikir apa nak beli)

Kakak Nor berkenan jugak ngan GRUNDTAL Spice Rack tu..tapi katanya mahal sangat..(Nak lawa punya pasal & nak tahan lama beli ler Stainless Steel..alah membeli menang memakai) ni tidak asyik beli yang chrome dah kena air berkarat ler die (bukan berlagak tapi pikir untuk pakai long term..melabur sekali ajer), memang takkan tahan punye..itu pun Nor rasa dah banyak kali dah dia beli spice rack..bertukar2 ler jugak.sanggup betul.**Sambil geleng2 kepala

Sudah siapkan list apa yang nak beli kat IKEA nanti


 Additional kakak Nor pesan HYLLIS rack, Clip on Basket & Forvar Jar with Lid


Yang kat bawah ni plak cuma masuk senarai WISH LIST dulu..banyak $$ den nak rembat sume..doa2kan Nor murah rezeki (mana tau cik Hubby nak sponsor 1/2..hahaha)

Tak sabar nak pergi IKEA lagi...tunggu..

Tuesday, November 15, 2011

Cucur Udang Rangup

Pepagi ni entry pasal makanan plak mentang2 pagi tadi masak cucur udang..hahaha
Saja kongsi resepi ni sebab kadang2 cilok resepi kat net banyak yang tak jadi..so olah sendiri..try & error sendiri lagi seronok..

RESEPI CUCUR UDANG RANGUP

Gambar ehsan google aje sebab cucur tu dah selamat dlm perut..tapi bentuk ala2 sama

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
3 sudu besar  tepung beras (Bahan ni yang bagi rangup cucur)
Air
5 ekor udang besar/kecik (potong2)
1 sudu besar bawang merah goreng (cucur akan ada bau wangi bawang goreng..best)
Taugeh (suke ati nak letak banyak mana 1 genggam or lebih)
Daun kucai (potong 2 inci)
1 batang Karot saiz sedang (potong panjang2 & nipis  dalam 2 inci)
Gula & Garam

Cara-Cara
  1. Tepung beras & Gandum Diayak
  2. Campurkan semua bahan2 kecuali air , Gula & Garam
  3. Masukan air sedikit demi sedikit & gaulkan rata..Adunan jangan terlalu cair or pekat.(bahan2 biar bersalut dengan tepung)
  4. Masukan Garam & Gula, kacau rata lagi ( tak rasa sangat pun takpe sbb makan ngan sos/kuah kacang)
  5. Panaskan Minyak & boleh digoreng (adunan cucur Nor suka goreng buat kecik2 jer..baru terasa rangup die)

RESEPI KUAH KACANG EKSPRESS

Bahan-bahan

2 biji cili kering
2 biji bawang merah saiz kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu besar kacang goreng yang ditumbuk
sedikit air
1 sudu besar cuka
1 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan air)
Gula & Garam (secukup rasa)

Cara-cara
  1. cili kering, bawang merah & putih diblend bersama air
  2. Masakan bahan yang diblend tadi sehingga hilang bau cili (kacau selalu)
  3.  Masukkan kacang, cuka, Gula & Garam (kacau lagi dan rasa)
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung & kacau rata (biar kuah pekat sikit)
  5. Siap untuk di cicah ngan cucur udang.
Nota : kalau kuah tu kurang air, boleh tambah air kalau cair sangat boleh tambah tepung jagung..ikut kesesuaian.

Friday, November 4, 2011

Memory Alam Kampus

Tetibe teringat masa zaman2 duk dalam kampus dulu..macam2 story uols. Ada happy & ada sedihya..

Masa 1st semester degree dulu dapat stay kat Kolej Melati. best woo dapat bilik plak kat bawah sekali dekat ngan Pejabat Pentadbiran & Dining... tapi dalam best2 tu ada jugak yang tak best. dulu kalau basuh baju tak boleh jemur kat depan bilik, kena share tempat ampaian yang memang dorg dah sediakan dekat ngan toilet tu. So, satu level tu akan jemur kat situ..

Roomate Nor aka Classmate jugak selalu complain baju die selalu hilang kat ampaian tu. majority baju mahal2 & cantik (roomate Nor ni mmg suka beli baju mahal2 & majority baju dia cantik2), ingatkan cerita tu habis kat situ jer..rupanya ada ramai lagi complain sotong & udang yang dorg jemur pun hilang jugak, ini kes serius ni (ktorg syak makcik indon cleanernye kerja rasa).

Nasib baik baju Nor tak penah ilang..baju murah sapa nak pandang..hehehe..tapi dalam nasib baik itu jugak nasib malang menimpa, dorg sume hilang baju, Nor plak hilang sandal kesayangan. Sandal tu Nor beli kat NOSE MIDVALLEY lepas dapat duit elaun masa praktikal. mahal tu sandal tu sebab kulit..sayang sangat kat sandal tu..jarang2 pakai sebab sayang. alih2 kena rembat (itu ler sapa suruh park dekat depan bilik dalam rak kasut tu..)

Masa semester 3 plak citer die lain skit..High heel yang baru beli & baru jer pakai sekali telah diberi pinjam oleh ROOMATE kepada adik angkat kesayangan nyer untuk attend dinner (High heel ni hadiah cik suami bagi kat Nor masa weol ngah mabuk cinta dulu)..lepas roomate Nor bagi & adik angkat dia dah pergi dinner bru ler call Nor bgtau (masa ni Nor tak de kat bilik ada Group study)..masa ni memang hangin betul ler..dah ler susah payah beli heel tu..Nor beli kat VINCCI, masa tu berkenan tengok dekat SACC MALL SHAH ALAM..heart giler heel warna pearl white. Tapi sedih tak de size Nor. Cashier tu cakap kalau nak dekat VINCCI BUKIT RAJA ada stock lagi..dengar jer terus pergi BUKIT RAJA..sonok sangat masa tu dapat beli barang yang kita heart..rasa macam satu kepuasan tambah2 lagi orang belanja.hehehe

After budak tu kasi balik kat Nor, memang bengang giler. Sebab heel tu dah tak best pakai..tapak die dah haus & depan tu dah loose (kaki size 5 pakai heel size 4..mana ler tak rosak) tak tau budak tu pakai macam mana. Nor bengang selamba ckp kat Roomate, Nor tak nak dah heel tu, Nor nak budak tu ganti balik $$..sebab kalau nak beli baru pattern tu dah takde..Nor kata Nor nak beli yang lain..Roomate Nor mintak maaf banyak kali siap nangis2, dia ingat Nor jenis yang ok & boleh kongsi barang ngan orang. Sorry ler salah orang ler gamaknye...

Nasib baik budak tu nak refund balik..kalau tak lebam biji mata tu..tak kenal batang hidung suka2 pinjam barang orang dah ambik baru bagitu..kalau ko nak melawa masa dinner tu, beli are sediri..Nor memang pantang tau member pinjam selipar..kalau nak pinjam baju, tudung, mekap tak kisah ajer..tapi jangan sekali2 selipar..

Tak Balik Kampung Raya Haji

Sedih jugak tak dapat balik kampung Raya Haji ni. Sepatutnye Raya Haji ni ikut perancangan beraya kat Kelantan. Memandangkan Raya Puasa lepas dah balik Perak & Kelantan jugak, so tak kisah ler kalau nak balik ker tak. Nak jimat $$ nye pasal, kami beraya kat sini ajer.

This Saturday husband kena kerja..borim ajer. ingat nak buat kuih raya skit..itu pun kalau Syahir ok. Kalau dia meragam ker, susah ler skit. Budak dah pandai berjalan katakan..hehehehe

So, this Hari Raya Haji my sister ajak beraya kat umah dia (family dia pun tak balik kampung jugak)..maybe petang2 skit kot baru leh gerak umah die sebab weol plan nak gi IKEA raya ni..nak beli barang skit untuk projek Kabinet Dapur insyallah hujung bulan ni. Dah book date dah ngan orang yang kami hired untuk projek ni on 26th Nov (actually dpt jemputan kahwin on 27th, tak tau dpt pergi ker tak sbb projek ni kurang2 2 hari tau)


Ini lukisan 3D untuk design Kabinet Dapur tu.. Nor ambik color Walnut tanpa handle..simple ajer yang paling penting memenuhi citarasa dan kesesuaian POKET $$ kami jugak..itu yang penting...heheh


Nor plan insyallah kalau ada rezeki nak tambahkan bar table mcm ni dalam 5 kaki panjang ajer. Nanti nak mintak quotation dulu. kalau price reasonable insyallah boleh buat..

Ni plak senarai barang yang nak beli kat IKEA nanti. sediakan list dan gambar sekali, takut lupa.hehehe
harga dan unit nak beli tu kena jugak letak, nnt boleh ler tau budget keseluruhan perbelanjaan nanti. Tak de ler terlebih budget ker (tau2 ler klu sampai kat IKEA tu mesti semua nak beli, uols pun mesti camtu jugak kan??)...banyak plak barang plastik nak beli, itu beli untuk kegunaan Syahir. Biar die belajar makan sendiri nanti, kalau pakai plastik tak de ler takut pecah kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring