Thursday, January 26, 2012

1st Angpau..horeyyyyyy

Bukan main ceria yer pagi2 ni..selalu kalau boss panggil meeting mesti cam kura2..tapi pagi ni semangat sikit sebab sure boss kasi angpau punye.heheh...like tahun sebelum-belum ni..angpau mesti dapat punye..

Tapi tahun ni lain sikit..boss ttbe murah ati bagai plak, mesti sbb den sorg jer kot staff die..hehe..alhamdulillah syukur


cer kire berapa?? patut tebal semacam pun sampul..selalu dapat 2 keping ajer..tahun ni dapat lebih

Wednesday, January 25, 2012

Homemade Pizza

Hari Jumaat lepas HR Senior Manager announced 1/2 day leave sebelah petang..sonok!!..husband takde plak dapat cuti or balik awal..so mintak izin ngan cik suami nak berjalan2 kat PKNS & Plaza Alam Sentral

Plaza Alam Sentral punye pack sangat orang aritu..ni gara2 THE STORE Warehouse sale ler ni..murah2 jugak ler..tapi baju baby & kanak2 mcm tipu ajer price die..ada ker patut kat original tag printed RM11.90..The Store tag lak RM13.90..ade ker patut..tapi tu ada 50% ler..hampeh!!..so kena ati2 jngn mudah terpedaya..Nor beli bakul baju besar gedabak..bru RM5.9..huhu..eh eh!! apa plak melalut ni..kata nak citer pasal homemade pizza, duk plak melebih2 citer sal bende lain..hehe, nak citer aritu ada ler beli bahan2 nak buat pizza ni..sajer nak godek2 masak pizza sediri..cuti lama 4 1/2 ari tau..duk umah jer. tak balik kampung pun..


Gambar credited to babeinthecitykl.blogspot.com

2 hari berturut2 buat pizza untuk tea time..berbaloi2..tak sempat nak snap photo..sbb keluar dari oven tu terus ngap..**tipu ler tu..takkan tak potong dulu, hidang letak dalam pinggan ker..huhu

Tak susah mana pun nak buat pizza ni..doh dia bahan2 yang Nor guna sama ngan doh nak buat donut..kalau terlebih doh tu leh terap2 buat donut plak..2 dalam 1

RESEPI HOMEMADE PIZZA

Bahan-bahan doh
1 cawan tepung gandum
1 sk instant yis
1 sk bread improver
1 sk ovallet
1 sk gula
1 sk serbuk penaik
secubit garam **
1 sb shortening (lemak sayur) kalau takde leh ganti marjerin
70ml air suam **

1) masukkan garam kedalam air, kacau dan ketepikan (bahan bertanda **)
2) campurkan semua bahan2 yang tidak bertanda kedalam bekas dan gaul..gaul pakai tangan lagi senang..gaul sehingga tiada lagi butiran kasar.
3) masukkan campuran garam+air suam tadi kedalam bahan yang digaul tadi..(masukkan sikit demi sedikit sambil diselang seli proses mengaul..)
4) uli bahan2 tadi sehingga menjadi doh..(sehingga tiada lagi adunan melekat pada bekas dan tangan)
5) tutup doh & biarkan doh tadi kembang sehingga 2 kali ganda..(biarkan lebih kurang 30 minit)

Bahan-bahan Sos untuk Topping
1/2 biji tomato merah ~ dikiubkan
1/4 biji bawang holland ~ di kiubkan
1 sb sos cili
1 sb sos spaghetti ~ takde boleh ganti dengan sos tomato puri
secubit lada hitam
minyak untuk menumis

1) tumiskan bawang & tomato yang dikiubkan sehingga naik bau
2) masukkan semua bahan dan masak sehingga pecah minyak

Proses Membuat Pizza

1)uli doh yang telah kembang tadi..uli dan keluarkan angin dalam doh tadi
2)canaikan doh(nak bulat ker petak ker terpulang mengikut acuan yang digunakan semasa proses menbakar)
3)doh jangan terlalu tebal & jangan terlalu nipis..kalau boleh tang tengah tu kasi nipis sikit & yang edge kasi tebal sikit (takde ler sos meleleh nanti, ada blocking)
4)masukkan doh yang dicanai tadi kedalam acuan dan cucuk-cucukan bahagian tengah tadi dengan garfu..nak kasi penggudaraan
5)sapukan mayonis dengan satu lapisan nipis & sapukan pula dengan bahan-bahan sos topping tadi..bakarkan kedalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 darjah terlebih dahulu..bakar lebih kurang 5 minit
6)keluarkan  pizza tadi dan taburkan dengan mix vege, hotdog yang telah dipotong & cheese. (topping terpulang ikut selera & kreativiti masing2 , cendawan ker, meatball ker)
7) Masukkan kedalam oven dan bakar selama 40 minit..

Anak-anak pasti suka..cuba ler..beli kat kedai mahal tuuu..bahan2 yang dah dibeli boleh buat banyak biji pizza tau..huhu..yang penting kita rasa confident untuk makan..terjamin kebersihannya..

Thursday, January 19, 2012

Hidup Perlu Kreatif

Beli 2 helai pot holder kat JJ Bukit Tinggi Plain Green..agak sama dengan IKEA pot holder..cume warna berbeza

gambar sekadar hiasan


Kedua2 tali penyangkut digunting/buang ..beli Pelekat Velcro & jahit ikut ukuran..



Lepas tu nak buat apa....





Jadi ler pemegang peti sejuk..buat sendiri sebab tak suka yang dah siap jual kat kedai tu jenis berenda2..saya bukan peminat renda or Inggeris style..


Tuesday, January 17, 2012

My 2012 Wish List

Banyak betul wish lish tahun 2012 ni..

1) IKEA 365+ 18-piece service


2) VISION Casserole



tapi kalau ada yang sudi hadiahkan LE CREUSET nye casserole ni lagi cun..huhu


3) PHILIP Food Processor


4) RENOVATION Wet Kitchen
Ada rezeki lebih ingat nak buat wet kitchen kat belakang rumah tempat ampaian tu..5*20 kaki ajer..

5) RENOVATION for Car Porch
tak de banyak pulus..just add awning ajer kat car porch tu..20*20..leh ler Syahir main kat luar..tak de ler berhujan panas nanti..

6) TILES
Pasang tiles kat car porch

7) DOWNLIGHT
Nak tambah downlight kat dapur & 2 bilik tidur..skang pakai lampu kalimatang tu lagi..lambat na nak bukak..

8) TALL UNIT Kitchen Cabinet
Ada rezeki lebih lagi nak tambah tall unit untuk microwave, oven



Dan yang tak boleh blah............!!!!




9) SHARP 4 Doors Refrigerator


Mana tau dapat Bonus ASB tahun depan leh rembat...hahaha..berangan..harga leh tahan mahal RM4k

YA ALLAH,
KAU MURAHKAN LAH REZEKI KELUARGA KAMI
KAU LUASKAN LAH PINTU REZEKI KEPADA KAMI
KAU JAUHKAN LAH HAMBA MU INI DARI BEBANAN HUTANG
AMIN..AMIN..YA RABBAL ALAMIN

Monday, January 16, 2012

Review Barang IKEA ~ Part 2

Hari ni rasa cam kesian tengok blog lama tak update..so, gagahkan tangan menaip untuk review barang IKEA lagi..kali ni pasal storage

365+ IHARDIG Spice Jar

Suka sangat ngan spice jar ni..Nor guna untuk letak Ajinomoto, Kunyit, Blackpepper & Lada Sulah.. mula-mula dulu Nor guna untuk letak gula & garam halus..tapi cam tak praktikal plak sebab lenguh tangan **nak kena shake kalau nak taruk dalam masakan yang guna kuantiti yang banyak walaupun ada 2 jenis lubang, 1 besar 1 plak kecil **kadang2 susah nak budget..lagipun garam tu cepat plak jadi basah sebab masa masak tu wap masakan kena kat botol..

So skang dah tak guna untuk simpan gula & garam lagi..tapi kalau time2 nak masak tu kena jugak alert sebab takut tersalah bukak penutup kecil/besar..kan tak pasal2 banjir Ajinomoto **penah jadi kat Nor..masa masak singgang ikan Aya, punye ler shake rupenye terbukak penutup lubang yang besar tu..nasib baik bru letak air ngan bawang ajer..curah air tu, tukar air baru..naya betul


RAJTAN Spice Jar

Ni best jugak, buat simpan rempah2..kalau beli dalam paket2 kecil kat supermarket memang ngam2 le untuk 1 botol..Nor beli 3 set botol ni aritu..buat simpan ketumbar, jintan, lada hitam & segala mak nenek tu..kire bagus ler sebab senang nak tengok kalau buatan kaca ni..tak de ler nak bukak satu2 kalau tengah masak tu..yang penting hargenye berpatutan..RM7.9 untuk 1 set/ 4 biji..yang penting memang tersusun dalam GRUNTAL SPICE RACK tu..


BURKEN JAR

Rembat 2 biji untuk simpan makanan Syahir..simpan biskut dalam paket tu..senang tul tak yah nak pusing2..cume angkat penutup dah..Nati nak rembat 1 ketul lagi size besar tu untuk simpan gandum..hehehe..
oh ye!! bekas ni ada 2 size ajer..medium & large..size small x de plak kat IKEA M'sia..Nor suke yang size small die senang kan kalau simpan belacan, asam keping k kan? hehehe


FORVAR JAR

Beli 2 biji time promosi haritu..cume RM 6.9..guna untuk simpan biskut Syahir..penutup jenis pusing memang sesuai untuk simpan makanan yang cepat lemau atau masuk angin..display atas almari pastu tiap kali Syahir lalu mesti mintak 1..huhuhu..

Yang ni plak rembat 7 bijik aritu..untuk simpan biskut raya..hahaha...ni husband yang bising suh beli..senang sikit nak simpan biskut raya katanye..murah gak RM7.9 sebijik..kalau kat luar tu mungkin mahal ler jugak sebab jiran penah beli kat JJ..sebijik pun dalam RM20..tak tau tang mana bezanya..rasa cam sama ajer..


Simpan minyak untuk goreng sayur ker nasi goreng ker..yang guna minyak dalam kuantiti sedikit..tapi napa yer kalau Nor tuang tu ada lebihan minyak meleleh kat lubang penutup tu..atau Nor tak reti guna? musykil betul..

Kepala dah berdenyut2..mata tak larat nak bukak sebab tadi telan panadol..sakit pala ni..gara2 jahit manik semalam..**ni semua penengan crite Mr Labuci tu..huhu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring