Monday, February 28, 2011

Bila Zaman Bujang Dah Over!


Bila jer sebut masa zaman bujang pastu duk menyewa. For sure teringat balik zaman2 tu. Ada macam2 kisah..Ada yang menarik, ada yang x menarik. Bagi Nor zaman duk umah bujang memang x bestt..betul!! x best pun..masa 1st time menyewa umah bujang (dak2 perempuan yg menyewa tu semua bujang2 tau..huhu) lepas abis belajar kat UiTM Shah Alam..masa tu Nor ambik jurusan Ijazah Sarjana Muda Kepujian Teknologi Maklumat kat fakulti FTMSK..masa ni fakulti ni mmg femes..huhu..tapi skang x silap fakulti dah tukar nama FSKM.

1st umah sewa kat Pangsapuri Baiduri..perghh!! memang mencabar duk cni, nak keluar masuk pak guard mesti tahan..ingatkan duk Kolej UiTM jer Pak Guard nye duduk investigate tanye Kad Matrik..duk luar pun sama..mmg x best tambah2 lagi Housemate and roomate kaki pengotor..Adoit..ada cite panas mase duk cni nyaris2 Nor nak bagi kaki dan tangan kat muka minah sekor ni.***actually dah bagi kaki dah tapi kat pintu bilik die jer..huhu.mmmg walla ckit.

2nd Umah sewa kat Seksyen 18, masa ni menyewa kat umah flat jer..Cik Suami aka Boyafriend pun duk area cni gak tapi menyewa umah 2storey. Alhamdullillah..masa duk cni ok ckit..dekat ngan tempat membeli belah..jalan kaki jer klu nak pergi Giant. Petang2 pergi beli laksa kat depan masjid..

Syok jgak majoriti housemate ok..tapi ada yg x ok..macam roomate Nor tu klu nak tido mesti nak dengar lagu..menganggu jer org nak tido..die pun bukan dengar pun tapi tido..geram jer nak off radio kat HP die tu..yang dak bilik sebelah tu plak tangan panjang..abis kerongsang Nor yg berkilat2 ilang..yang paling geram tu, ada satu weekend tu tomyam cendawan Nor masak utk cik Boyafriend..ttbe kuahnye cair n tawar (rasa cam tambah air), cendawan yang penuh periuk dah ada 2/3 urat sajo..

masa tu dak tu sorang jer ada kat umah..yang lain kj n keluar..**masa ni Nor x de kat umah kuar pg Giant beli barang ckit...balik2 Tomyam dah jadi sup org sakit..mmg sakit ati masa ni. Nor duk cni x lama gak sbb tuan rumah nak ambik balik umah die sbb die dah jual kat org..mmg seday..

3rd umah sewa plak umah flat kat Seksyen 24. x suka duk cni..sbb housemate sume jenis pengotor pastu berat tangan nak bayar sewa..**masa ni Nor jadi kepala rumah. Mmg tension kadang2 kita kena dahulukan duit gaji kite sbb nak bayarkan sewa housemate skali..yelah tuan umah asyik duk mintak ngan kita..pastu rasa cam dah malu ngan tuan umah sbb slalu kol die mintak tangguh bayar sewa..ni semua gara budak2 ni x de duit nak bayar sewa ***beli baju mahal2 ada plak duitnye GERAM BETUL..paling Hot skali bile semua barang2 dapur kat umah tu sume kita yg punye..dari sudu sampai ler kuali..nak pakai x kisah jer..tapi tang basuh tu dorg mmg malas..sampai berkulat kuali gue dorg kerjakan. Mmg blood pressure. sbb slalu sgt tension..nak balik umah pun mmg malas..

4th umah sewa plak kat Kampung Bukit Naga.ni rumah ala2 teres jugak..tapi kos serdahana..huhu. Rumah ni kat Jalan Bukit Kemuning..menyewa skali ngan best friend ofismate..mmg best tapi slalu duk sorg2..sbb housemate Nor ni die jenis workaholic skit..malam2 baru leh jumpe die..ari minggu pun die kerja..menyewa kat cni mmg terbaik sbb 5 minit jer nak pergi kj..pastu cik Tunang..**masa ni dah tunang ngan cik Boyafriend..pun duk depan umah jer..berpindah umah sdiri sbb senang lepas kawin x payah nak ngangkut barang2 pakai lori..cukup jer pakai tangan..huhu..

5th..ni bukan rumah bujang lagi tapi rumah Berkeluarga..Nor dan Cik Suami still menyewa lagi masa ni..sementara menunggu rumah sdiri yg masih lagi dalam construction kat sempadan Kota Kemuning dan Jalan Kebun..maybe terpaksa menyewa utk setahun lagi..**saja bagi tuan tanah bertambah kaya.

6th Our Home Sweet Home..tiada yg lagi bagus kecuali rumah kita sendiri..Rumah ku Syurga ku..huhu..berpindah kerumah sdiri masa Syahir dalam 40 lagi..Rezeki anak kot..hehehe

Ni lah kiranya pengalaman Nor masa bujang2 dolu2..mmg mncabar.. ada yg best dan ada yang x best..tapi paling best skali masa duk Kolej dalam UiTM dulu..Kolej Teratai, Melati dan Delima..okies chow dulu..


Gambar sekadar hiasan..tiada kena mengena ngan entry ini..huhu..abaikan mataku yang Panda ini

~ Terima Kasih sbb baca Catatan Nor yg agak Panjang dan membosankan ni ~

My Little King Demam

Berat hati tadi nak pergi kerja sbb My Little King tak berapa sihat sbb demam..lorrrr pity die.. maybe semalam sehari suntuk kami bawak die jalan2.. yelah mane tidaknye temankan Tok Mek die shopping baju cucu2 nye (actually next 2 weeks mak dah nak balik kampung, Kelantan..so kunun2 shopping nak bagi cenderamata kat cucu2nye..) shopping kat Pasar Karak Stadium Seksyen 13..ni pergi pagi sblum kol 8..x smpt nak window shopping, iyelah bawak baby mane sempat..sian die takut panas.

Dalam kol 9.30 pagi dah ondway pergi umah kakak kat Seksyen 7..lepak2..dalam kol 5 ptg pergi lak Seksyen 18..pergi makan2 pastu shopping barang dapur kat Mydin..masa ni Syahir ok lagi..still stedy..

Masa Nor sedar Syahir x sihat tu dalam kol 2 pagi..menangis pastu merengek. Masa ni pipi Syahir dah merah2..pegang dahi sah panas..demam plak anak ibu ni..Ayah die pun sedar gak masa ni sbb Syahir nangis kuat x macam biasa2..

X sabar nak balik umah ni..klu ada cuti, ari ni mesti Nor dah ambik cuti..Nak wat camne cuti Gue dah abis..uwarggggggggggghhhhhhh!!!

To My little King..Sabar ye.nanti kol 6 Ibu balik....Love u so much



Thursday, February 24, 2011

Contest Nama Baby Saya

Dah lama rasanya x masuk contest ni..so rase cam nak join contest baby plak..iye lah, asyik2 maknye je yang masuk contest..skang join contest untuk anak plak..huhu..

Tertarik ngan contest IDMA TEXTILE ni, contest Nama Baby Saya.. sememangnya ada kisah menarik masa nak letak nama baby kami..anak pertama plak tu..tambahan plak Syarat2nya tu simple.


SYARAT :
1) anda mestilah ayah atau ibu kepada baby berkenaan dan mestilah seorang blogger,
2) Copy Banner di atas dan link kan
3) Buat satu entry menerangkan NAMA anak anda. Maksud nya. Siapa Yg Memilih dan Kenapa Nama itu dipilih.
4) Tinggalkan entry anda di ruangan entry ini.
5) dan menjadi Follower Idma Textile.





ok ler..ni alkisahnya asal-usul nama baby kami..

Masa doc sahkan Nor pregnant..bende pertama skali Nor buat ialah buat research pasal nama untuk anak..semua tempat duk skodeng..tenet, buku pastu usha2 tanya kat kakak..alih2 sbb blum tau jantina anak..2 nama jadi pilihan Nor dan suami..nama baby BOY Nor pilih, manakala baby GIRL husband yg pilih..BOY~MUHAMMAD SYAQIR....GIRL~ NUR ALYA MAISARAH..

After 5 months dan doc dah sahkan yang anak dalam kandungan adalah BOY..Nor dan cik suami sibuk2 nak cari nama lain plak untuk permata hati kami sbb nama MUHAMMAD SYAQIR tu jiran sebelah rumah dah namakan anak die..sedih jew sobsob ; ( ......**sebenarnya Nor sorang jew yg sibuk..suami x kisah mana ^_^

Lepas bergaduh dan bertumbuk ngan cik Suami..**x de pun cume bawak berbincang saje..huhu..nak sedapkan ayat kononnye..Kami sepakat menamakan bakal anak lelaki kami MUHAMMAD SYAHIR BIN SHAHRIN..actually, nama tu NOR sendiri yg pilih..tapi lepas lahirkan Syahir pada 11 SEPTEMBER 2010 (hari raya ke2), Ayahnye mengatal nak tambahkan FITRI plak..so nama penuh anak kami


MUHAMMAD SYAHIR FITRI BIN SHAHRIN



napa letak nama tu???

1)MUHAMMAD maksudnya YANG TERPUJI/CAHAYA (nama rasul kita)
2)Abjad M didepan tu pun mewakilkan nama Nor..sebab nama kita abjad pertama pun M
3)SYAHIR membawa maksud TERKENAL ~ hopefully syahir bakal menjadi org yang dikenali dengan sifat2 yang terpuji dan menjadi seorang khalifah Allah yang berjaya..Amin
4)Abjad S dan ada sebutan ala2 nama bapaknye sdiri..SYAH
5)FITRI..maksudnya SEMULAJADI...yang ni ayah dia letak untuk mengingati Syahir dilahirkan pada bulan Syawal iaitu hari raya Aidilfitri..



Sertakan Gambar anak teruna kami yang baru berusia 5 bulan..huhu






Tuesday, February 22, 2011

Pokok Kesum & Pudina


Hasil kegigihan dan kesabaran Nor..inilah hasil Pokok Kesum dan Pudina yang Nor tanam kat laman rumah..ari2 lepas balik kerja mesti siram ni..sekurang2nye 2 minggu skali taruk baja..hijau jer, rase sayang nak ambik. Tengok hasilnye cam terharu jer, mana x nye bekerja pun sempat gak bercucuk tanam..huhu

Kombinasi yang bagus klu buat laksa ni..x yah beli dah klu nak masak2..yummy..

pudina yg gemuk2 lepas taruk baja


Dah ambik dah skali ari tu wat laksa..yummy

En suami mmg jeles sbb pokok yg die tanam kat blakang tu x naik2 agi..cam terbantut je.huhu

Weekend @ JJ BUkit Tinggi


Weekend menghabiskan masa kat JJ bukit Tinggi.. Ikutkan ati x nak pg, sbb x berapa sihat. Batuk, selsema..tambah2 lagi memikirkan kedinginan yg bakal gue rasakan nanti kat JJ tu..waduh! sejuk tahap boleh jadi ice ni..pikir2 balik kesian lak kat Mak, Syahir dan Mak su nye tu yg akhirnya gue kalah jua..**surrender sampai angkat bendera putih


Syahir yg dah bersiap2 nak kluar..nampak muka x sabar anak ibu ni..Dah busan ler tu duk melepak kat umah sampai bersawang bagai..huhu
Ermm..nampak Syahir makin susut skang..dah x nmpk ketembaman pipinye tu..huhu..tu ler Lasak sangat dalam walker..

Baru jer baringkan die atas toto tu..dah meniarap..abislah lencun toto tu nanti kena air liur..

sempat ambik gambar ngan muka yg x bermaya..mata pun dah jadi cam panda..

tengok ler Syahir..kusyuk die tarik tali dekat holder tu


Gue tenggelam sebelah suami..dah mcm kancil n gajah dah..opssss!! sowy, jngn plak tengah bulan ni potong elaun Ayang tau Abang..

Friday, February 18, 2011

Syahir Dilahirkan

Teringat kembali saat Syahir dilahirkan kebumi ini. Alhamdullillah bersyukur sangat2. Besarnya kuasa Allah. Sepanjang 9 bulan mengendong perut yang semakin hari semakin membesar. Dengan pelbagai dugaan dan halangan, Alhamdullillah Syahir selamat dilahirkan.

Anak ibu, sepanjang mengandung ibu tidak penah sedikit pun terlupa untuk mendoakan yang terbaik untuk anak ibu..

DOA MUDAH BERSALIN DAN KESEJAHTERAAN ANAK DALAM KANDUNGAN

Ya Allah ,
peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit.
Ya Allah ,
Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.
Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .
Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .
Ya Allah ,
panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .

amin...

Syahir Hari Pertama..**masih lagi dalam incubator sbb lemas..

Syahir Hari kedua..**Ibu Appy sangat dapat temankan Syahir tidur = P

Thursday, February 17, 2011

Syahir aka Dak Shin Chan


Wah..wah..wah!! ada bdk2 kat Medical Lab tu kata muke Syahir macam dak Shin Chan..Karakter Kartun dak nakal tu..huhu..sabar je lah..alkisahnye Nor ngan hubby bawak Syahir gi Checkup untuk 5 months kat klinik desa ni..sepatutnye smlm Syahir kena suntik, tapi Nor gtau Nurse yg kerek tu rasa x boleh suntik sbb Syahir demam plus campak..What the H*LL si Misi Buyong tu cakap Syahir x de campak pun..ni angin..gue dah angin satu badan..dah ler gue lapau2 pepagi kol 7.30 pg dah pegi klinik duk ngadap muke misi yg so so tu, lain ler muke cam Datuk Siti ker ok n sejuk gak..perut lapau plak..tu ler pasal per x makan smlm..skang padan muke gue perut dah buncit ngan angin..huhu

balik ngan si misi ni yg agak kertu n kerek, Nor cakap ler sbb 2 ari sblum tu dah bawak Syahir pergi klinik swasta, Doktor tu kate Syahir kena campak, mak Nor pun cakap mcm tu..die tu bute k x perasan ada merah2 kat badan...tu ler, misi jew tu tapi action mcm ada PHD..**kuang2..kan dah kantoi..tu ler org suh ngaji tinggi2 sampai atas pokok jew ngaji..tu pun sbb duk skodeng org ler kot..

so, sbb die x mahu mengaku kalah, die suh bawak Syahir pg klinik kerajaan suh check darah sbb dah 4 ari demam.tu pun kejap deman, kejap ok..orang tue2 cakap sbb nak beralih bulan! betul k?. alahai! nak kena pg ari ni k? gue dah ler hap day aje..mane ler sempat nak gi klinik Klang tu.. last2 bawak Syahir pg swasta jew..x per ler bayar pun bayar jew ler..

Kat cni ler bdk2 yg kj kat Medical Lab tu kata Syahir mcm dak Shin Chan..muke mak x de, muke bapak pun x de..tp muke cam Shin Chan..huhu..lawak ler jugak..tu ler mase ngandung suke layan citer korea n cite Shin Chan..Sabar je lah..

Friday, February 11, 2011

Memek muke


Mentang2 dah nak kol 6 ptg..saje ambik gambar sdiri pastu berangan2 mengedit2 kasi cantik..cantik k? **sambil gelak manje..kuang2

Saje nak tayang chekered crumple shawl yg bru beli kat uptown ni..murah aje..tp tu x kisah janji selesa, x panas n yg penting wa beli pakai duit angpow..aci x?

flying kiss untuk korang


muke rindu kat anak..huhu

Parcel Busha Pant Syahir

Akhirnye parcel yg ditunggu suday tibe..ni ler busha pant yg Nor order, saje tambahkan koleksi Busha pant Syahir..sumenye 6 elai..so sbb dah beli leh sharekan kat korang mane Nor beli..sile ler klik blog Mawarita (http://mybabyscollection.blogspot.com) ni..murah gak RM 7 for 1 pcs.. ikutkan klu kat kedai pun leh dapat RM8..tp selalu design yg kite nak tu kadang2 sold out..penah skali beli kat pasar karak, tuan empunye kedai belasah kasi RM10..sbb suke beli ler jgak..so skang wa puas ati sbb dah dpt pe yg nak..**sambil wat muke ada taring..kekekeke




pst: x sabar nak kasi Syahir pakai

Pic Kenangan Mase Preggy


Terserempak ngan gambar mase preggy..huhu..layan




Koleksi Tudung Syria


Actually semalam mencarik selendang..dah lama beli tp bru 2 kali pakai..so semalam mencari bagai nak rak..x jumpe, abis Nor tunggang terbalikkan semua tudung x jumpe gak..x puas ati, bikin panas sajo..alih2 sepahkan semua tudung yg ada..

Alih2 x jumpe jgak..satu kj plak nak kena kemaskan balik..klu idup ni mcm komputer x per boleh CTRL+Z untuk undo..senang kan kj?huhu..

ni ler gupenye tudung syria yg dah di terbalikkan macam bru lepas dilanda ribut..huhu..so, sila menjeleskan diri menengok koleksi tudung syria yg Nor dah kumpul hampir 2 tahun ni..



Thursday, February 10, 2011

Eat @ Restoran Bersila Jalan Kebun


Lunch Boss Belanja for CNY..malam turn Nor lak belanja family makan2 kat luar..malas nak masak..ikutkan mak dah masak nasi..ayam ada agi, tp x de mood nak masak..ajak hubby gi uptown nak cari selendang baru..dapat angpow katakan, berangan nak beli selendang..huhu..

So, klu nak masak..ambik masa ler..masak2..makan2..ermmm, alih2 hubby bg idea makan kat restoran bersila kat Jalan Kebun..best jugak suasananye..makanannye pun x mahal mane..murah gak ler..


ni restorannye..dalam kelapa sawit


eleh..anak ibu ni senyum2 plak..nak kena ngegit ni.

aiya..ini budak suke main air liur die..meleleh2 ajo..tengok ler bedak die tu..tu nenek die ler yg taruk..dah sapu dah sikit tu, klu x cam tepung gomak..

busuk2 pun ibu sayang jugak..muahhhhhh love u

Ofis CNY Lunch


Semalam ada makan2 ofis punye special for CNY celebration..Layan gambar2


ni dak2 ofis..

poyo ngan muke x kecomelan : (

sayang nak makan pau arnab ni..tp last2 x tahan jugak ngan godaan..yummy



pau arnab n ikan mas ni sedap sangat as dessert..

Tuesday, February 8, 2011

Syahir dah pandai meniarap


Cyaiyok..anak ibu dah pandai meniarap..Syahir dah belajar meniarap masa 4 bulan lebih..skang dah boleh tegak kan kepalanye cume die x berapa reti lagi nak pusing balik lepas meniarap tu..

Syahir ngan sepupunya aka anak buah Nor yg sebaya cume beza 1 bulan aje

Syahir suke sangat buat lidah die camtu..
Anak ibu dah letih ker?

Family @ IKEA


Layan photos masa pergi IKEA a week before Chinese New Year..best gile jalan sbb x sesak..orang pun x ramai sanagt..maybe ramai yg dah balik cuti..Luckily Syahir x meragam sebab 1st time bawak die pegi jalan2 after ambik die dari kelantan..Nampak Syahir hepy jer sbb suasana baru tambah lagi sejuk..He like tempat2 sejuk..



Su Ain aka adik Nor, Nor and Mak



Time ni nak bayar..mood Syahir agak moody..hehehe

Stroller For Syahir

Setelah mengusha dengan jayanya diinternet n di kedai..akhirnya Nor berjaya jugak dapatkan stroller untuk Syahir..ni ehsan n sumbangan ikhlas dari suamiku tercinta..huhu..ingat ada orang nak bg free k? kat dalam dunia ni air suam pun 50 sen kat kedai mamak tau..ok stop! apa aku melalut ni..sambung balik pasal stroller ni..beli kat online jew..murah jew..buat per nak beli mahal2 (saje nak sedapkan ati ni)..lepas budak tu pandai jalan sdiri x de maknenye die nak duduk dlm tu..skang x reti jalan pun mcm x ikhlas nak duk dalam tu..huhuhu..

Beli yg orang dah pakai..condition ok lagi 8.5/10 ..klu kat kedai yg baru n nak ok pun atleast kena labur RM500~RM1000++ tau..yang ni pun original price die pun skurang2nye mau dlm RM600..klu x silap ler..

Tp yg Nor paling suke stroller ni sebab die boleh recline, pastu one handle n handle die mmg lembut mmg ergonomic sangt, yg paling penting skali die leh lipat cam payung..jimat ruang keta and bile dah lipat ada ala2 tongkat ali yg hold stroller tu..so leh berdiri sdiri..x perlulah berpeluh2 nak pegang kan?








You see dear..Syahir suka sangat letakkan kaki die atas palang stroller tu..so sweet..macam boss kecik..hehehe


Lagi kaki atas palang


Dan lagi..Ya ampun anak ibu ni..


Tema Hijau & Ben10 Untuk Bilik Tidur Anak

Memang berangan nak bilik anak dihias cantik dan ada tema tersendiri. Untuk bilik tidur Syahir Nor nak tema Hijau pastu Karakter Kartun yg sesuai untuk anak lelaki mestilah BEN10. So, apa2 saje hiasan bilik ada karakter BEN10 mesti Nor beli..tengok ler dah siap ada bedsheet, selimut dan bantal/toto serbaguna BEN10..sume ni Nor beli ngan kak Azza..klu berminat boleh usha blog die..kain yang berkualiti dengan harga yg berpatutan..berbaloi2 beli ngan kak Azza..yg penting die agak peramah..senang bile berurusan dengan die.

belum cat lagi bilik Syahir..nak buat ala2 bedroom kanak-kanak yg Nor tengok kat IKEA aritu..sweet sangat..tp tu contoh untuk budak girls..so, ubah suaikan ler skit klu nak untuk anak laki..

Dalam list nak rembat almari BEN10 satu sbb baju Shyahir banyak x muat dalam amari spiderman die tu..huhu




pst: abaikan teddy bear kat atas tu..tu gift from my hubby masa bercinta dulu2..huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring