Monday, February 28, 2011

Bila Zaman Bujang Dah Over!


Bila jer sebut masa zaman bujang pastu duk menyewa. For sure teringat balik zaman2 tu. Ada macam2 kisah..Ada yang menarik, ada yang x menarik. Bagi Nor zaman duk umah bujang memang x bestt..betul!! x best pun..masa 1st time menyewa umah bujang (dak2 perempuan yg menyewa tu semua bujang2 tau..huhu) lepas abis belajar kat UiTM Shah Alam..masa tu Nor ambik jurusan Ijazah Sarjana Muda Kepujian Teknologi Maklumat kat fakulti FTMSK..masa ni fakulti ni mmg femes..huhu..tapi skang x silap fakulti dah tukar nama FSKM.

1st umah sewa kat Pangsapuri Baiduri..perghh!! memang mencabar duk cni, nak keluar masuk pak guard mesti tahan..ingatkan duk Kolej UiTM jer Pak Guard nye duduk investigate tanye Kad Matrik..duk luar pun sama..mmg x best tambah2 lagi Housemate and roomate kaki pengotor..Adoit..ada cite panas mase duk cni nyaris2 Nor nak bagi kaki dan tangan kat muka minah sekor ni.***actually dah bagi kaki dah tapi kat pintu bilik die jer..huhu.mmmg walla ckit.

2nd Umah sewa kat Seksyen 18, masa ni menyewa kat umah flat jer..Cik Suami aka Boyafriend pun duk area cni gak tapi menyewa umah 2storey. Alhamdullillah..masa duk cni ok ckit..dekat ngan tempat membeli belah..jalan kaki jer klu nak pergi Giant. Petang2 pergi beli laksa kat depan masjid..

Syok jgak majoriti housemate ok..tapi ada yg x ok..macam roomate Nor tu klu nak tido mesti nak dengar lagu..menganggu jer org nak tido..die pun bukan dengar pun tapi tido..geram jer nak off radio kat HP die tu..yang dak bilik sebelah tu plak tangan panjang..abis kerongsang Nor yg berkilat2 ilang..yang paling geram tu, ada satu weekend tu tomyam cendawan Nor masak utk cik Boyafriend..ttbe kuahnye cair n tawar (rasa cam tambah air), cendawan yang penuh periuk dah ada 2/3 urat sajo..

masa tu dak tu sorang jer ada kat umah..yang lain kj n keluar..**masa ni Nor x de kat umah kuar pg Giant beli barang ckit...balik2 Tomyam dah jadi sup org sakit..mmg sakit ati masa ni. Nor duk cni x lama gak sbb tuan rumah nak ambik balik umah die sbb die dah jual kat org..mmg seday..

3rd umah sewa plak umah flat kat Seksyen 24. x suka duk cni..sbb housemate sume jenis pengotor pastu berat tangan nak bayar sewa..**masa ni Nor jadi kepala rumah. Mmg tension kadang2 kita kena dahulukan duit gaji kite sbb nak bayarkan sewa housemate skali..yelah tuan umah asyik duk mintak ngan kita..pastu rasa cam dah malu ngan tuan umah sbb slalu kol die mintak tangguh bayar sewa..ni semua gara budak2 ni x de duit nak bayar sewa ***beli baju mahal2 ada plak duitnye GERAM BETUL..paling Hot skali bile semua barang2 dapur kat umah tu sume kita yg punye..dari sudu sampai ler kuali..nak pakai x kisah jer..tapi tang basuh tu dorg mmg malas..sampai berkulat kuali gue dorg kerjakan. Mmg blood pressure. sbb slalu sgt tension..nak balik umah pun mmg malas..

4th umah sewa plak kat Kampung Bukit Naga.ni rumah ala2 teres jugak..tapi kos serdahana..huhu. Rumah ni kat Jalan Bukit Kemuning..menyewa skali ngan best friend ofismate..mmg best tapi slalu duk sorg2..sbb housemate Nor ni die jenis workaholic skit..malam2 baru leh jumpe die..ari minggu pun die kerja..menyewa kat cni mmg terbaik sbb 5 minit jer nak pergi kj..pastu cik Tunang..**masa ni dah tunang ngan cik Boyafriend..pun duk depan umah jer..berpindah umah sdiri sbb senang lepas kawin x payah nak ngangkut barang2 pakai lori..cukup jer pakai tangan..huhu..

5th..ni bukan rumah bujang lagi tapi rumah Berkeluarga..Nor dan Cik Suami still menyewa lagi masa ni..sementara menunggu rumah sdiri yg masih lagi dalam construction kat sempadan Kota Kemuning dan Jalan Kebun..maybe terpaksa menyewa utk setahun lagi..**saja bagi tuan tanah bertambah kaya.

6th Our Home Sweet Home..tiada yg lagi bagus kecuali rumah kita sendiri..Rumah ku Syurga ku..huhu..berpindah kerumah sdiri masa Syahir dalam 40 lagi..Rezeki anak kot..hehehe

Ni lah kiranya pengalaman Nor masa bujang2 dolu2..mmg mncabar.. ada yg best dan ada yang x best..tapi paling best skali masa duk Kolej dalam UiTM dulu..Kolej Teratai, Melati dan Delima..okies chow dulu..


Gambar sekadar hiasan..tiada kena mengena ngan entry ini..huhu..abaikan mataku yang Panda ini

~ Terima Kasih sbb baca Catatan Nor yg agak Panjang dan membosankan ni ~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring