Monday, January 16, 2012

Review Barang IKEA ~ Part 2

Hari ni rasa cam kesian tengok blog lama tak update..so, gagahkan tangan menaip untuk review barang IKEA lagi..kali ni pasal storage

365+ IHARDIG Spice Jar

Suka sangat ngan spice jar ni..Nor guna untuk letak Ajinomoto, Kunyit, Blackpepper & Lada Sulah.. mula-mula dulu Nor guna untuk letak gula & garam halus..tapi cam tak praktikal plak sebab lenguh tangan **nak kena shake kalau nak taruk dalam masakan yang guna kuantiti yang banyak walaupun ada 2 jenis lubang, 1 besar 1 plak kecil **kadang2 susah nak budget..lagipun garam tu cepat plak jadi basah sebab masa masak tu wap masakan kena kat botol..

So skang dah tak guna untuk simpan gula & garam lagi..tapi kalau time2 nak masak tu kena jugak alert sebab takut tersalah bukak penutup kecil/besar..kan tak pasal2 banjir Ajinomoto **penah jadi kat Nor..masa masak singgang ikan Aya, punye ler shake rupenye terbukak penutup lubang yang besar tu..nasib baik bru letak air ngan bawang ajer..curah air tu, tukar air baru..naya betul


RAJTAN Spice Jar

Ni best jugak, buat simpan rempah2..kalau beli dalam paket2 kecil kat supermarket memang ngam2 le untuk 1 botol..Nor beli 3 set botol ni aritu..buat simpan ketumbar, jintan, lada hitam & segala mak nenek tu..kire bagus ler sebab senang nak tengok kalau buatan kaca ni..tak de ler nak bukak satu2 kalau tengah masak tu..yang penting hargenye berpatutan..RM7.9 untuk 1 set/ 4 biji..yang penting memang tersusun dalam GRUNTAL SPICE RACK tu..


BURKEN JAR

Rembat 2 biji untuk simpan makanan Syahir..simpan biskut dalam paket tu..senang tul tak yah nak pusing2..cume angkat penutup dah..Nati nak rembat 1 ketul lagi size besar tu untuk simpan gandum..hehehe..
oh ye!! bekas ni ada 2 size ajer..medium & large..size small x de plak kat IKEA M'sia..Nor suke yang size small die senang kan kalau simpan belacan, asam keping k kan? hehehe


FORVAR JAR

Beli 2 biji time promosi haritu..cume RM 6.9..guna untuk simpan biskut Syahir..penutup jenis pusing memang sesuai untuk simpan makanan yang cepat lemau atau masuk angin..display atas almari pastu tiap kali Syahir lalu mesti mintak 1..huhuhu..

Yang ni plak rembat 7 bijik aritu..untuk simpan biskut raya..hahaha...ni husband yang bising suh beli..senang sikit nak simpan biskut raya katanye..murah gak RM7.9 sebijik..kalau kat luar tu mungkin mahal ler jugak sebab jiran penah beli kat JJ..sebijik pun dalam RM20..tak tau tang mana bezanya..rasa cam sama ajer..


Simpan minyak untuk goreng sayur ker nasi goreng ker..yang guna minyak dalam kuantiti sedikit..tapi napa yer kalau Nor tuang tu ada lebihan minyak meleleh kat lubang penutup tu..atau Nor tak reti guna? musykil betul..

Kepala dah berdenyut2..mata tak larat nak bukak sebab tadi telan panadol..sakit pala ni..gara2 jahit manik semalam..**ni semua penengan crite Mr Labuci tu..huhu


5 comments:

Life as AsMissY said...

spice jar tu rsnye not so ok la, dear.. bl time zaman bachelor dulu lg n dh slamat dibuang.. haha.. esp penutup tu cpt karatsss.. tp mmg xnafikan ikea products mmg menarik. good quality utk wardrobe + kusi + carpet + chngin tble (bb)+ curtain + pillow + bathroom accecories + lighting.. ni bdasarkn pe yg ku ad la.. huhu.. sharin is carin..

Cik Puan Nor said...

spice jar yg kecik2 tu ek? cepat karat k? ermm, so far mcm ok ajer..maybe mun simpan barang2 kering ajer kot..huhu..neway..barang2 lain cm wardrobe setakat ni x giler lagi..more on kitchen..

Life as AsMissY said...

lwk tul, awk ni.. xkn le ku ltk brg bsh plaks kan.. ayoooo.. br gune mmg le ok lg.. pe le awk ni.. haha..

Cik Puan Nor said...

tapi kan kalau tak silap mun ler..material untuk spice jar tu x de pun daripada steel..cume kaca & abs plastic ajer..tapi tak tau ler zaman akak beli dulu2 memang penutup die dr steel & now they all dah upgrade kan ker..before beli selalu mun kaji dulu jenis material die either plastic or stainless steel..long lasting ler kalau pakai..tak de ler nak sedekahkan ajer $$ kat dorg kan?

Life as AsMissY said...

hik hik, if upgrade rege pun upgrade yang oiii.. it's ok, sbb sume items di IKANO mmg interestin for us to see n to buy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring