Wednesday, November 30, 2011

Projek Kabinet Dapur ~ Part 2

Alhamdulillah..akhirnya projek ni dapat disiapkan jugak..sepatutnya proses pemasangan kabinet ni pada hari Sabtu..last minute dols call tak dapat datang sebab ada emergency..so, postponed to Ahad plak kol 9/10 pagi..jangan Ahad tak datang udah..

Jam dah kol 11.30 pagi..napa ler lambat dorg ni, kata kol 9 lebih..itu ler janji M*L*Y*...^*#(**@* betul ler..nak kena kol ni..after kol dorg rupenya boss die outstation kat Melaka..tapi anak buahnya dah ondway dari kilang..perut dah bunyi nak mintak diisi..husband dah bising..alih2 weols decide nak pergi makan dulu..baru nak keluar umah..dorg dah sampai dah..suke ati korang ler, kami nak kuar mencekik dulu!! korang buat ler apa yang patut..mintak tolong jiran sebelah tengok2 kan..JAHAT TAK??hahahah

Proses pemasangan start kol 12 tgh..siap kol 7 mlm..lambat kan? mana taknye..tukang pasang 1 org ajer..assistant dia demam plak..heran betul ler, masa buat table top dulu pun mcm tu, tergendala kejap sbb Uncle tu pun demam..haduh!! Tapi 1 ajer gue tabik, sebab abang tu pasang memang teliti..kemas dari sudut pandangan Nor ler..

Ini ler hasilnye..



 Dah siap..

 Dish rack accessories ni Nor dapat FREE..

 Apa lagi..taruk ler barang2..bawak keluar semua barang dalam kotak..


Memandangkan Nor memang selalu masak..Nor memang suke dapur yang praktikal. maksudnya, semua bahan2 masak semua ada depan mata..tak de ler nak simpan dalam kabinet..macam leceh ajer kan kalau simpan dalam kabinet ni..kemas mmg ler kemas..tapi kalau tengah nak masak tang tu jugak baru nak cari gula garam..hahaha..

Pilihan Nor spice rack & spice jar dari IKEA ni..memang praktikal..oil vinegar IKEA ni Nor guna untuk simpan minyak untuk masak sayur or masakan yang guna sikit minyak..kalau goreng ayam/ikan tu tuang dari botol besar tu jugak...



Budak kecik ni dah pandai jalan, dan suke sangat main barang2 bawah table top..skang semua dah tertutup ..handle pun tak der..so, tak dapat ler budak kecik ni bukak..goodddd....dats why Nor tak pilih kabinet yang ada handle tu..senang Syahir bukak nanti

 accessories Nor tambah..boleh simpan pinggan mangkuk nanti..yang ni cume tambah RM250..


last but not least...Hyllis Rack dari IKEA ni buat simpan barang2 kering..tak de $$ untuk buat tall unit letak dalam kabinet..insyaallah, simpan $$ lagi ..mana tahu boleh buat kabinet untuk tall unit, built in oven & microwave..

untuk pengetahuan anda semua, budget untuk keseluruhan kabinet  dapur ni kurang dari RM7k(termasuk semua accsessories, hood, dapur, sinki)..

9 comments:

amiey lee said...

cantik tmpat gantung2 tu..

Oshin said...

cantiknye dapur baru....

Cik Puan Mimi said...

wow~ cantik dan murah..best dapat hias rumah sendiri kan

Life as AsMissY said...

Mmg santiks

Cik Puan Nor said...

to amiey Lee : trimas..hehe

to Oshin : trimas yer yang

to Cik Puan Mimi : alhamdulillah..buat within budget..<RM6.5k tu kire reasonable ler jugak kan?..tak mampu nak yang klas2 tu..buat simple2 yang praktikal

to Kak As : time kasih yer..siap jugak akhirnya..huhu

Life as AsMissY said...

bl byk kali tgk br perasan corak kayu tu lebey kurang mcm ktchen cabinet kt umh.. just beza tang pemegang n xde hub jerk.. huk huk

Kak Lah Tupperware said...

assalam puan....nak tanya...
kak lah teringin nak.tambah kabinet dapur...tapi yg basenta kabinet kayu, nak tambah bhagin atas, do kena kayu jugak la..kalau campur ada tak.org buat..

Kak Lah Tupperware said...

assalam puan....nak tanya...
kak lah teringin nak.tambah kabinet dapur...tapi yg basenta kabinet kayu, nak tambah bhagin atas, do kena kayu jugak la..kalau campur ada tak.org buat..

La Luna said...

Salam. Boleh tye kt mn buat kabinet dapur tu? Tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring