Friday, February 24, 2012

Projek Custom Made Tudung Syria


Semangat betul pagi ni nak update blog..mentang2 hari ni last day kerja untuk minggu ni..sok cuti..huhu..since my husband kerja this weekend, so, Nor ingin sibukkan diri dengan projek tudung syria yang tertangguh tu..ada 6 helai lagi nak kena siapkan..



Inilah kain chiffon yang Nor beli, warna 4 tones..macam2 color..setiap corak tu 1 meter ajer..cukup ler sebab Nor pun kecik ajer..leh jahit tudung saiz S..kalau nak jahit size M tu beli ler 1 1/2 meter..


Rupanya bukan susah pun nak buat tudung sendiri pakai material chiffon ni..lain material tak try lagi ler..jom kiter belajar buat tudung sendiri

1. Potong kain chiffon tu, kalau tak expert..leh guna tudung yang dah siap sebagai pola..mcm Nor buat kat bawah ni..lepas tu pin kan, takde ler bergerak2 kain tu nanti..masa nak potong kain tu baca ler BISMILLAH dulu..hehehe..so, 1 Meter dapat 2 helain tudung..


2. Taraa...kain 3 meter dah siap potong.dapat 6 helai tudung tu....nak hantar pergi tailor jahit tepi & kelim nanti..tak sabar nak gi hantar petang ni..


 3. yang ni yang dah siap jahit tepi & kelim tau..cost me only RM3 untuk 1 helai tudung..manik ajer belum jahit agi


4. Yang ni lepas dah siap jahit manik..pattern sama ajer..malas nak pikir pattern lain2..takde idea..




Lepas ni hari2 ler tudung baru...lalala..sambil bersiul sambil wat mata kat atas..huhu

9 comments:

Lyaa Suriany said...

ni sero nk buat business ni kak
oke dok?

Cik Puan Nor said...

okies..sokong sangat kalau lya nak wat bisness..untung banyak tu.modal sikit jer.tinggal rajin malas jah..

Lyaa Suriany said...

yep
tp lya ni xbape ado bakat sikit
tp nk try la
cr duit lbh skit
kalu dok
sengkek sokmo la kak
hehe

bella hamzah said...

akak nak tnya kain chiffon tu semeter brape?then akak tmpah kat mana?saya nk tmpah kat sana jugak.

Cik Puan Nor said...

salam bella, tak perasan plak mesej bella kat cni..akak beli 1 meter dlm RM4++ ajer..potong DIY tapi kelim antar kat kedai cume 1 helai RM3 upahnye..

Mar Zarra said...

nak tanya mcm mn awak jht bhg atas tudung kain tu..sy buiat mcm kedut sikit..

cik nur said...

mana neli kain cantik macam ni ye?

Cik Puan Nor said...

cik nur, kain ni kiter beli kat nagoya ajer..

Featzz Ikinn said...

awk ae amek temphn wat tudung syria ker...? kalo saya nak tempah blh x...? sbb susah ar nak cari tudung syria chiffon 2 layer warna kelabu + pink...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring