Monday, May 30, 2011

Hari Pertama


Hari ni hari pertama hantar Syahir ke Tadika aka Nursery ler kan. Kesian Syahir muka terpinga2 bila teacher Yati dukung pagi tadi..

Sorry Syahir, ibu terpaksa hantar Syahir kat nursery sbb acik Mie (pengasuh Syahir yang dulu) dah tak dapat jaga Syahir dah sbb kesihatan acik Mie yg tak mengizinkan (ada darah tinggi, keturunan kot)

Hopefully Syahir dapat sesuaikan diri kat tempat baru pastu dpt ramai kawan baru..




Kebaikan hantar anak kat rumah orang

1) pengasuh tu jaga anak kita jer..tak de budak2 lain
2) pengasuh tu dapat beri tumpuan penuh kat anak kita aja
3) lebih terjaga (kalau pengasuh tu jenis yang ok pastu suka budak)
4) tak de ler risau anak kita kena buli (tapi kalau pengasuh tu ada anak kecil sama jugak, tak pasal2 buli anak kita, tapi tak marah pun anak dia..sayang anak katakan)

Keburukan hantar anak kat rumah orang
1)kalau anak pangasuh sakit, sure anak kita sakit skali (antibodi tak kuat)
2)kalau pengasuh tu ada emergency, terpaksa kita ambik cuti ler (upah tetap jalan tau)
3)kalau kita MC ( kadang2 segan nak antar anak kalau ttb kiter cuti, nak lagi kalau pengasuh tu tinggal depan umah jer) **upah tetap jalan..RUGI
4)kalau cuti skolah, mula ler pengasuh nak cuti sama (balik kmpg ler) **masak klu kita kena ambik cuti tak bergaji, kadang2 upah tetap jalan..RUGI
5)kalau pengasuh tu ttbe emergency nak kena ambik cuti, rasa cam segan kalau nak cut upah dia (terpaksa bagi penuh jugak) kalau tak bayar penuh mule ler kakak2 ujung rumah yg jaga anak org jugak tu berckp ala 2/3 ari pun nak berkire ker? nak potong ker upah **diorang tak sedar kita nak cari rm10/20 tu punyer susah, tak pikir ker apa hukum makan duit org tanpa buat sebarang kerja..dah nama kerja kita kan, so buat ler secara amanah..


APA PENDAPAT UOLS??

alhamdulillah..stakat ni Nor tak de ler rasa cam berkira ngan pengasuh ni (masa antar jaga kat umah orang), dorg willing nak jaga anak kita pun dah bersyukur. kalau setakat kak pengasuh tu nak kena ambik cuti Nor still bagi upah dia penuh tak de ler nak potong2 bagai ni..

Kadang kalau bagi upah mesti bawak buah tangan skali, buat kebajikan ler jugak kan?

Pastu kalau Nor ambik cuti, saje or MC still Nor jaga anak tak de antar kat kakak pengasuh tu pun..**ramai kakak kat ofis ckp rugi kiter bayar tapi tak antar anak...ermm, tak per ler janji anak depan mata pastu lagi secure kalau kiter jaga sendiri..



2 comments:

aLeesYa's Mummy said...

mmg ada pro kontra nya..ape pun kita dh keje so kena tawakkal je la hntr mana2 pun, kena percaya kat nursery or pengasuh.

Cik Puan Nor said...

tu ler aleesya's mummy, kiter kj nak tak nak mmg kena ler percayakan nursery or pengasuh ni..tawakkaltualallah..hope semuanya ok walau smlm ambik anak pun bru lepas menangis kata cikgunye..sabar jer ler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring