skip to main |
skip to sidebar
Ikan Kembong Percik
Last Weekend my Hubby beli tempat pemanggang. Duk pikir2 nak masak per yer. atlast dpt idea buat percik ikan Kembong. best gak kn?Halau my Hubby pg beli ikan kembong kat Econsave. Sementara Nor siapkan Kuah percik die. x susah nak buat percik ni. RESEPI PERCIK IKAN KEMBONG KELANTANBahan22 ekor ikan kembung-dilumur garam dan kunyit (dipanggang)Santan - 1/2 biji ambik kepala santan1 biji Bawang Merah besar2 biji Bawang Putih7 biji Cili Keringsdikit haliasebatang serai -diketuk1 keping asam gelugorCara21) bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering diblend bersama2 sdikit santan2) masukan bahan blend kedalam santan dan masak (slalu gak kena kacau baru sebati)3) masukan serai, asam gelugor, gula & garam secukup rasa4) masak sehingga kuah pekat5) curahkan kuah percik diatas ikan Kembung yg di panggang td.taraaaaa..siapsedap makan panas2 ngan nasi putih..mmg tambah nasi..hehe
No comments:
Post a Comment