Friday, March 5, 2010

Ikan Kembong Percik


Last Weekend my Hubby beli tempat pemanggang. Duk pikir2 nak masak per yer. atlast dpt idea buat percik ikan Kembong. best gak kn?

Halau my Hubby pg beli ikan kembong kat Econsave. Sementara Nor siapkan Kuah percik die. x susah nak buat percik ni.

RESEPI PERCIK IKAN KEMBONG KELANTAN

Bahan2

2 ekor ikan kembung-dilumur garam dan kunyit (dipanggang)
Santan - 1/2 biji ambik kepala santan
1 biji Bawang Merah besar
2 biji Bawang Putih
7 biji Cili Kering
sdikit halia
sebatang serai -diketuk
1 keping asam gelugor

Cara2
1) bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering diblend bersama2 sdikit santan
2) masukan bahan blend kedalam santan dan masak (slalu gak kena kacau baru sebati)
3) masukan serai, asam gelugor, gula & garam secukup rasa
4) masak sehingga kuah pekat
5) curahkan kuah percik diatas ikan Kembung yg di panggang td.taraaaaa..siap

sedap makan panas2 ngan nasi putih..mmg tambah nasi..hehe

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring