Wednesday, October 16, 2013

Scaling Gigi & Resdung


Salam,

Best dpt cuti 4 ari untuk raya Haji ni. tapi sedihnye tak dapat balik kmpg..huhuhu

So, cuti panjang, kiter merancang jadual bagi padat skit..cadangnye ahad nak buat scalling or cuci gigi kat seksyen 18..kat klinik gigi Zuraidah..tapi ikut perancangan alang2 dah ke shah alam nak pergi buat rawatan resdung kat PKNS kat Dr Resd tu..konon2 tak pakai asap tu..ok ler nak gi try ler katanye ada promotion 65%..dpt ler RM69..

cik suami cadang suh pergi wat appointment dulu kat kinik gigi sbb seksyen 18 tu weols tempuh dulu sblm ke PKNS..ok ler.. so sesampai kat klinik gigi, ada 1 org patient..ok ler..tanye nurse kat situ leh buat appointment tak? die cakap x perlu wat appointment sbb ari ni semua patient walk in jer..lagi pun klinik bukak kol 10AM to 2PM ajer..ok ler..wat gigi terus..tapi sebelum tu tanye jugak brp kos die..hulamak terkejut sbb rega dah naik rupenye..last buat tapi kat PERAk RM65 to RM100...ni RM85 to RM120..

Ok kan ajer ler..pejam mata bayar..cik suami dah membebel ckp mahal n bgtau kenapa tak buat gomen ajer lagi pun bayar RM1 ajer..redhakan ajer..bukan masalah bayaran jadi isu, masalahnye malas nak tunggu lama..tau ler gomen tu mcm mana..ada ler pro n cons die..

Bila turn Nor kena kena panggil, nurse tanye jugak ler ada tak alergi ubat..Nor ckp ada alergi to Antibiotik..
So bila dah landing atas kusi tu n dengar bunyi alat tu rasa scary ler plak..huhu..doktor Zuraidah punya treatment mmg ok..sambil die buat scalling tu dia ada jugak bg nasihat pasal gigi kita..Dok cakap gigi Nor geraham atas kiri & kanan die ada jarak antara gigi..klu mkn mmg mknanan akan terperangkap n klu x buang sisa makanan tu gusi akan bengkak..ermm, betul ckp dok tu..paling scary klu mkn daging, mesti tersangkut kat celah gigi..nak buang tu punye ssh...Alhamdulillah dok kata gigi semua ok..tak perlu tampal & tak perlu kena cabut..huhu..lega..cume katanye klu sayang gi tiap 6 bln skali kena buat scalling..huhu..yes dok..

So time bayar ler plak..redha bil kena RM120..dpt 2 botol ubat kumur...

lepas tu cerita nak buat resdung plak..sebelum nak buat tu, staf Dr Resd tu tanye ada bersin ker..Nor ckp bersin tu jarang cume gatal muka bile mkn seafood..die ckp kena check dulu...So, die letak serbuk apa tak kat hidung n suh sedut.Ya Allah sakitnye..lepas tu kuat hingus..tapi x banyak..die kata x blh proceed nkan rawatan kena makan ubat..ayo!! bab mkn ubat ni alah ni..fobia..last skali kesian plak x kn nak blah gitu jer kan..ambik ler ubat resdung yg homopathy punya RM29 60 biji..Cik suami kata x de effect apa2 pun..huhu..

masalah gigi dah settle..masalah resdung plak..tak per le, nanti buat cara tradisional ajer ler...x nak yg asap2 ni..sakit tekak..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring