Monday, May 20, 2013

Di Tipu & Tertipu


Salam,

Nampaknye, within 2 hari lagi berakhir ler sudah khidmat motor Honda EX5 kami. Dah hampir 7 tahun jugak ler motor tu berkhidmat ngan ktorg..

Sangat ralat..sebab baru 2 minggu lepas kami berabiskan lebih kurang 1K untuk motor tu..mula2 cik suami cuma nak baiki skit2 jer..tapi x sangka plak bile sampai workshop nak kena overhaule **betulker term ni?..hehe belasah ajer.. ikut kan ktorg dah bincang..kalau baiki motor tu modal besar x payah ler baiki, jual & bawak keluar motor lain ajer..tapi biasa ler cik suami cakap boleh lagi baiki tambah tak nak tanggung utang..DIAM...

Alih2 baru 2 ari kami berhabis duit..overhaule, repair lain2 & tukar rim lain sbb rim lama depan tu dah bengkok..bahaya bawak jauh..Tak sangka bukan rezeki kami..husband notice badan motor tu pun ada bengkok skit kat tayar belakang..wow!!

Hasil rekomen jiran, ktorg pergi ler kat kedai motor Sri Muda..kata murah & senang bawak bincang.. ktorg pergi masa tu ngan pakai baju selebek ajer..Nor cam biasa x sihat sngt, malas nak melawa, mcm mak jemah ajer..seluar trek bottom & t shirt..hehe.. husband yang bincang ngan tauke kedai..biasa ler tauke tu bangsa Cina.. x de racist yer..Masa bincang2 & ktorg survey motor aper yang berkenan di hati..last sekali ktorg sepakat nak ambik HONDA FUTURE 125.. cc besar skit..bagus jalan jauh..tambah lagi body die lebar & ada muatan besar bawah tempat duduk..macam skuter pun ado..leh ler taruk helmet & rain coat..

Sebab ktorg x nak bayar cash downpayment..ktorg trade in jer HONDA lama..nasib baik ada value, tauke tu ambik RM1.5K..ok ler..lepas kire2 semua..kami buat 30 bulan, trade in motor lama..bulan2 RM267....kenapa rasa mahal yer? ker tauke tu x kire downpayment ktorg...Nor masa tu duk kire ngan kalkulator..tak puas ati sbb lepas tolak downpayment..kenapa kami terpaksa hutang lebih kurang RM8K..harga motor tu RM5400...Nor perasan, tauke tu mcm kire cincai2, tambah lagi buku kiraan sedia ada tu dia x nak tunjuk kat ktorg...masa duk kira2 tu dia asyik jer berpeluh2..tapi takde ler panas sangat..

Nor bgtau husband..betul ker nak ambik kat kedai tu? tak nak survey dulu tempat lain ker..sbb Nor rasa mahal sangat Interest dia..husband ckp standard ler sbb ktorg tak bayar downpayment banyak.. Nor terdiam sbb x pandai sangat bab2 beli motor ni.urus niaga SELESAI..

So semalam, husband tanye member die baru buat keluar motor baru..pattern lain tapi rega lebih kurang..downpayment lebih kurang RM1.8K tapi monthly RM190++ selama 30 bulan jugak..ttbe cik husband dah rasa panas ati & pergi usha kat kedai dekat rumah ktorg..tauke tu kire monthly RM215..
Panas tak?  tauke kedai motor kat Sri Muda tu dah tipu ktorg...hampeh...itu Nor cakap kat husband..tauke Sri Muda tu tak include kan downpayment kami, motor Honda yang dia nak ambik RM1.5K tu...tauke tu nak buat untung atas angin ler..kepala hotak die..nak motor ktorg tu sebagai cagaran jer..pastu ko dapat buta2 jer FREE..

husband tak puas ati, dengan watak lakonan ala2 gengster ko...pergi serang tauke kedai motor Sri Muda tu..husband suh kire balik...siap tipu tauke tu jiran ktorg baru semalam wat keluar motor sama ngan ktorg booking tu, tapi monthly dia murah ajer..terketaq ko mamat tu..padan muka..nak untung atas angin..siap husband ugut die yang kami nak buat report kat AEON sbb die menipu...lepas kire balik..dia mengaku yang die silap kire interest kami tinggi..kiraan interest untuk yang x bayar downpayment...B*B* ko...lepas dah kire balik monthly installment lebih kurang RM218..jauh x jauh beza..dari RM267 ke RM218.. kalau harga lama kami terpaksa tanggung hutang lebih kurang RM9500...beza lebih kurang RM1.5K...maksud kat sini..die dah ambik motor lama kami tu FOC..mcm bagi give kat die...

PST-->Moral of the story..kalau nak beli barang hutang2 ni...uols kena ler survey a few tempat..jngan stick to 1 tempat ajer..masa berunding tu appearance tu kena jugak jaga.kalau boleh ko pakai baju mcm datin pun takpe,.kadang2 kalau org tengok kiter pakai selebek ni dorg ingat kiter tak sekolah & tak berduit tambah dorg layan tak layan ajer...

gambar ehsan google..pilihan kami..

1 comment:

Mohamad Hanif Said said...

salam, nak share...saya beli motor buat personal loan sbb interest 4-5% je kalau byr blk dlm 3 thn...kalau hutang dgn kedai, average interest 9-10%...malah ade yg lebih lg...saya dah pakai 6 biji motor (baru & 2nd hand).so, kalau harga motor 5000, saya buat personal loan 6000, dpt cash in hand 5,500...bayar motor cash trus dpt geran...bulan2 installment utk 3 thn RM190++ je...ade lagi balance 500 dlm tgn...saya suggest bank rakyat & bsn coz so far dari dulu dua bank ni je lowest interest...tp kena rajin survey gak...kena rajin skit...juz my 2 cents...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring