Tuesday, March 1, 2011

Menu Hari Ini


Sempat snap menu dinner kat umah malam ni..masak simple aje sbb dah penat baru balik kerja..layan si cilik tu lagi..

Malam ni menu brocoli meat ball dan cencaru masak 4 rasa. Resepi ikan cencaru ni actually blajar dari kakak. Resepi ni pun die ciluk ngan member die bdk asal selatan Thai..

Slalu kalau ikan cencaru ni nak masak die x banyak cara boleh masak. Masak cili, panggang air asam, cencaru sumbat dan goreng..yang lain Nor kurang arif sangat cara nak masak ikan ni.. So kalau dah boring asyik goreng kunyit jer baik masak 4 rasa..for sure abis punye..**tahap licin pinggan tu..huhu


menu dinner arini..ikan cencaru tu ada 2 pinggan sebenarnye..smpt snap 2 jer

ni rupanya cencaru 4 rasa..ada masin, masam, manis dan pedas..nak masak pun senang jugak dan pasti sedap **walau rupanya x ayu mana..klu nak resepi nnt scroll down jer..nnt Nor bagitau resepi..

Brokoli masak ngan meat dan crab ball..sila ler melelehkan air liur anda..huhu

kasi korang leleh lagi..**sambil gelak pontianak ^ ^

RESEPI IKAN CENCARU MASAK 4 RASA

Bahan2

1) ikan cencaru atau ikan gelama (belah mcm ikan masin tau)
2)bawang goreng
3)cili api dan cili besar (ni suke ati nak lebih atau kurang)
4)limau nipis 1 biji
5)Serbuk black pepper
6)gula, perasa, garam dan serbuk kunyit

Cara Masak

1)ikan dilumur garam dan kunyit (diperap 10~15 minit)
2)gorengkan ikan (jngn smpai hangus sngt tau..nnt keras x sedap sngt)
3)sementara menunggu ikan masak..sediakan pinggan dulu
4) taburkan gula, bawang goreng, cili dan serbuk black pepper kedlm pinggan td
5)perahkan limau nipis (dalam 2 potong aje)
6)letakkan ikan yg telah digoreng kedalam pinggan td
7)taburkan lagi sedikit gula, perasa, serbuk black pepper dan bawang goreng
8)perahkan lebihan limau nipis tadi kat atas ikan tu
9)akhir skali taburkan cili padi dan cili besar sebagai hiasan..taraaa dah siap utk dihidang
**gula dan perasa tu letak ikut suka ati jer..jngn bnyk sngt plak dan klu yg suka taruk black pepper lebih2 pun x de masalah..hope korang leh paham mcm mana nak masak..klu x paham jgak..ermmm..korang buat paham2 jer ler..

2 comments:

Life as AsMissY said...

mmg meleleh air liur aku ni haaa..! wink wink.. btw, cntik intro blog yg kt ats tu!! hehehe

Nor said...

meleleh ker?huhu..baik sapu cepat2 sebelum en wan nmpk..hehehe..intro ker header..dah bosan pakai header sama jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Tinggalkan Jejak Anda Di sini..Sharing is Caring